Ajánlott videó



Körkép -6- (2017.11.17.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

Kapcsolatok











Az oldalt 9329670 alkalommal 6300053 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Rostok alkalmazása


A rostok táplálékaink nagy részét képezik. Benne van a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonákban, magvakban. A rostok megduzzadnak, mert folyadékot szívnak fel, s így segítik az emésztést, befolyásolnak enzimatikus folyamatokat. Hozzájuk kapcsolódnak felesleges anyagok, toxinok, és ezek távozását teszik lehetővé a tápcsatornában.



Két nagy csoportjuk van: a vízben oldódó és a vízben oldhatatlan rostok.
A táplálékainkban vannak finom rostok és durva rostok.

Finom rostokat tartalmaznak a magokból, gabonákból készült őrlemények, lisztek. Lenmagliszt, szezámliszt, tökmagliszt, zabpehelyliszt, dióliszt, búzacsíra, búzakorpa, zabkorpa stb.

Durva rostokat tartalmaznak ezek a zöldségek: karalábé, kelkáposzta, karfiol, fejes káposzta, brokkoli, zöldbab, zöldborsó, szárazbab stb.
Amennyiben finomított gabonákból és fehérjéből áll a táplálkozásunk nagy része például egészségi állapot miatt, úgy javasolt finom rostokkal kiegészíteni.

A rostokat
- vagy folyadékba tesszük: gyümölcslé, zöldséglé, víz, tejes ital. Ezekből shake italokat is készíthetünk.
- vagy megfőzzük, megsütjük

Rost keverék:
Keverjünk össze 20-20 dkg búzacsírát, búzakorpát, zabkorpát, lenmaglisztet.
10 dkg útifűmaghéjat, 5 dkg szezámlisztet.
Egy-két kávéskanállal
- keverhetjük a müzlibe, reggeliző krémekbe: sajtkrém, tojáskrém, sonkakrém, májkrém, zöldségkrém.
- minden darált húsos ételbe: vagdalt, rakott, töltött ételek, pizzafeltét, milánói makaróni, húsgombóc.
- beledolgozhatjuk a galuskatésztába, zsemlegombócba, májgombócba.
- sütemények töltelékébe: meggyes pite, almás rétes, túrós béles, máklepény, palacsinta tésztájába, töltelékébe.
- főzelékekbe, krémlevesekbe, majonézes salátákba.
- szaftos, húsos ételekbe: pörkölt, ragu, zöldséges szelet, lecsós szelet.
- mártásokba: vadas mártás, sóskamártás, gombamártás.
- panírozásnál a morzsa helyett alkalmazhatunk rostkeveréket.
- tepsis ételekhez, amit leöntünk tejföllel, joghurttal, paradicsomlével: belekeverjük az öntetbe, és ezzel öntjük le.
Az ételek sűrítéséhez zabpehelylisztet alkalmazzunk. Kenyérsütésnél is növelhetjük az élettani értéket ezekkel a rostokkal.

Jó étvágyat!
Lettner Annamária


 



Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák







Kapcsolatok