Ajánlott videóKörkép -2- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9955863 alkalommal 6754074 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

A klímaváltozást kutatják Újpesten


Újpestről indul országos útjára az Erdőmentők Alapítvány új programja, melynek célja a középiskolai tanárok felkészítése és országos figyelő rendszer kiépítése.Sokszor kerül szóba a klímaváltozás, és sokunkat foglalkoztat, hogyan alakul körülöttünk az időjárás. Nyáron próbálunk megbirkózni az elhúzódó szárazsággal és forrósággal, télen a kitartóan fagyos hideggel, és örülhetünk, ha a tavasz és az ősz nem csak átmeneti évszaknak bizonyulnak, és néhány hétnél tovább is tartanak. S vajon hogyan éli meg az éghajlat szeszélyességét a természetes élőhelyek, az erdők és vadvizek állat- és növényvilága?
Erre a kérdésre keresi a választ az Erdőmentők Alapítvány kísérleti programja. A civil kezdeményezés egy olyan átfogó monitoring rendszer megteremtésére vállalkozik, amely folyamatosan fogadja a mérési adatokat az ország minden részéből. A mintákat középiskolások és tanáraik szolgáltatják, akik évente kétszer töltik fel a talajból és vizekből mért eredményeket az adatbázisba. Ezek a számok a szakemberek szerint már alkalmasak lehetnek arra, hogy körvonalazzák a klímaváltozás trendjeit, és fontos következtetéseket vonjanak le belőlük a kutatók.
Első lépésként megkeresik a középiskolai szaktanárokat, és továbbképzés keretében mutatják be nekik, hogyan tudják elvégezni a szükséges méréseket. A program Újpesten indult, október 6-án az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium egyik termében. Rövid köszöntő után a résztvevők a Farkas-erdőbe mentek, ahol a fák között és a pataknál talaj- és vízmintákat vettek. A gyakorlati foglalkozást követően elméleti előadáson mutatták be az Erdőmentők Alapítvány szakemberei, hogyan lehet könnyen és szakszerűen elvégezni a méréseket.
Az alapítvány által kidolgozott módszertan lényege, hogy külön ráfordítások nélkül, az iskolai szertárakban rendelkezésre álló eszközök segítségével a gyerekek és a tanárok is folytathatnak kutatásokat. A felmérések jó részét a diákok akár önállóan is meg tudják oldani, csak az utolsó fázisban van szükség felnőtt közreműködésére.
Az Erdőmentők Alapítvány elégedett az első elméleti és gyakorlati továbbképzés eredményeivel. Így Újpest után a főváros és az ország más részeiben folytatódhat a program.

CsJ

Az Erdőmentők
Az Erdőmentők egy közérdekű célokat megvalósító, közhasznú alapítvány, amelynek elsődleges feladata az erdők és a vadvilág védelme, a természet sérüléseinek helyreállítása. Közreműködnek az élőhelyek rehabilitációjában, tanösvények, erdei látványosságok, lesek és vadetetők kiépítésében. Foglalkoznak ismeretterjesztő oktatással és szakmai képzéssel, tudományos kutatással, érdekegyeztetéssel, erdőbarát programok szervezésével, és járőrszolgálatot is ellátnak.

Első lépések

A kísérleti program első lépéseként az Erdőmentők Alapítvány Ezt elemezd! címmel indított természetvédelmi analitikai továbbképzést középiskolai pedagógusok számára. Ötletükkel megkeresték az Újpesti Önkormányzatot, ahol a kezdeményezést segítő szándékkal fogadták. Így esett az első előadás és terepgyakorlat szervezőinek választása Újpestre.
 Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye