Ajánlott videóÚjpesti sport -2- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9950849 alkalommal 6750177 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Magyarország 106. legmagasabb építménye megújul


Hamarosan kezdődik az újpesti Egek Királynéja templom 58 méter magas tornyának felújítása.Lentről is látható, hogy a nagytemplom tornyáról bizony időnként hullnak le faldarabok, kődarabok, és a zsalukból falécek. A harangokat elrejtő zsaluzat már erősen hiányos, kopott.

Már szépül a nagytemplom környéke is, ha az új piac, rendezvényközpont elkészül, ehhez illő szép templom is társul. Egykoron elődeink szép, karcsú, jó berendezésű templomot építettek. Sajnos napjainkra például az oldalfalak tetején levő csúcsdíszek, zárókövek is málladoznak. Kisebb-nagyobb darabok törnek le belőlük. Az oldalhajók palafedése is erősen porladozik, az idő vasfoga kikezdte. Most első lépcsőben a torony állványozása készül el, hogy látni lehessen közelről a hiányosságokat.

Utána szeretnénk a tornyot teljesen rendbe hozni, és a templom tetőzetét, kődíszeit szintén felújítani. Mindez persze sok-sok pénz. 130-140 évvel ezelőtt a fő forrás a hívek adománya volt. Ahogyan a Városháza szép épülete is közadakozásból épült egykoron. Mert az újpesti polgárok ilyen adakozók voltak. Ehhez a forráshoz járult Károlyi Sándor gróf adománya, valamint a templom körüli piac-bódésor bevétele, 1948 előtt. Valamint Illek Vince, az első plébános az akkori országgyűléssel jóváhagyatott egy szerencsejáték-lottót is, melynek bevétele szintén a templom építését fedezte. Az Önkormányzat most is segít, hozzájárul a felújításhoz a szűkös keretéből. A másik oldal, az újpesti polgárok, hívek nagylelkűsége, hiszem, hogy ma is működik. Akinek lehetősége van rá, kérem, járuljon hozzá Újpest főtere díszének, a Nagytemplom állagának megóvásához, szépítéséhez. Akár utalással is, „Nagytemplom felújítás” megjelöléssel: Újpesti Főplébánia, OTP Bank: 11704007-20024523 számlaszámon.

Köszönettel: Horváth Zoltán esperes plébánosKiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye