Ajánlott videóZenéről zenére Újpesten (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9950852 alkalommal 6750179 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

A tisztaság fél egészség

Nem Nagy Dolog!


A környezet tisztán tartásával megelőzhetők a fertőzések és számos megbetegedés. Ahogy otthon többnyire a háziasszonyokra, közterületen a közösségre hárul a higiénia megőrzésének feladata.Címkék:
Nem Nagy Dolog!
A közterületek tisztaságának fontosságára hívja fel a figyelmet a Nem Nagy Dolog! kampány, amelyet 2013-ban indított útjára Újpest Önkormányzata. A kezdeményezés középpontjában a kutyatartás felelőssége áll, ezért segítséget nyújtanak a gazdiknak, hogy tisztán tartsák maguk körül környezetüket, és összeszedjék a veszélyes hulladéknak számító kutyapiszkot.

Az önkormányzat igyekszik megfelelő körülményeket biztosítani az állattartók és a kutyák számára. Az utóbbi években számos közpark újult meg Újpesten, köztük a Rózsavirág tér, a Semsey park, az Ugró Gyula park és a Szilas park. Több helyen kutyafuttató áll a gazdik és kedvenceik rendelkezésére, ahol különösen fontos, hogy a játszóterek még véletlenül se szennyeződjenek kutyapiszokkal.

Az elmúlt időszakban Újpest egész területén jelentősen fejlődtek a kutyatartáshoz szükséges feltételek. A városi környezetben korlátozottak a lehetőségeink, de így is évről évre bővítjük a kutyafuttatók számát – mondta korábban lapunknak Rádi Attila. Az alpolgármester kiemelte: a kutyapiszok fertőzésveszélyes, és kötelező felszedni nem csak a kutyafuttatókban, hanem a város egész területén.

Az Újpesti Önkormányzati Rendészet munkatársai rendszeresen ellenőrzik a parkokat és köztereket, és szükség esetén figyelmeztetik a gazdikat a helyes magatartásra. A házi kedvencek az elkülönített kutyaparkokban és kutyafuttatókban szabadon mozoghatnak. A többi területet, a játszótereket és sétányokat tiltó táblákkal látták el, ezeket minden állattartónak figyelembe kell vennie.

Három éve működik szabad kutyapark a káposztásmegyeri Szilas parkban. Itt kedvükre szaladgálhatnak a kutyák gazdáik felügyelete mellett. Az igényekre tekintettel hamarosan újabb kutyapark létesül a Deák Ferenc utcai házak mögött, a Görgey út mentén. Ezeken a területeken is érvényesek a szabályok, és a gazdiknak itt is fel kell szedniük a kutyapiszkot kedvenceik után.

Októberben avatták fel Újpest új kutyafuttatóját a Semsey Aladár parkban, ahol közel ötszáz négyzetméteres területet használhatnak az állatbarátok. A lakótelepi közpark azóta teljes átalakuláson ment keresztül, és a teljes területet május 5-én, pénteken adják át ünnepélyesen a nagyközönségnek. A hivatalos megnyitóra 13 órától várják az érdeklődőket.

CsJ


A gyerekekre a legveszélyesebb

Becslések szerint a hazánkban élő kétmillió kutya naponta 600 tonna ürüléket hagy maga után. Budapesten 200 ezer kutya él, ők naponta hatvan tonnát potyogtatnak. A kutyaürülék milliónyi olyan élősködőt hordoz, amelyek az emberre is veszélyes fertőzéseket terjesztenek, ezért ne mulasszuk el összeszedni. A kutyapiszok ugyanis nem friss formájában a legveszélyesebb, különösen a pora terjeszthet kórokozókat, és elsősorban a gyerekeket veszélyezteti, hiszen ők mozognak leginkább talajközelben a kertekben, játszótereken és parkokban. Tovább mérsékelhető a kockázat, ha a felelős állattartók rendszeresen kezelik háziállataikat az élősködők ellen. Kutyáknál és macskáknál évente kétszer célszerű elvégeztetni a szűrővizsgálatokat.


Rejtőzködő fertőzés

Zoonózisnak nevezik az állatról emberre terjedő betegségeket, amelyeket paraziták okoznak. Az élősködők a kényeztetett és féltve őrzött házikedvenceket is veszélyeztetik, de a higiéniai előírások és elővigyázatossági szabályok betartásával ki lehet őket szűrni. Ugyanakkor nem egyszerű a fertőzés felismerése, mivel a húsevő háziállatoknál nem okoz látványos megbetegedést. Az emberi szervezetbe eljutva ugyanakkor annál komoly szövődményekkel járhat. A bélférgek petéi a bélsárral jutnak ki a környezetbe, ahol néhány hét alatt fejlődnek ki és jelentenek fertőzésveszélyt.Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye