Ajánlott videóKörkép -3- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9961363 alkalommal 6758425 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Esterházy emlékülés


Esterházy János halálának 60. évfordulójára meghirdetett Esterházy Emlékév 2017. programjaihoz kapcsolódva, az Újpesti Városvédő Egyesület kezdeményezésére, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával Újpest Önkormányzata is megemlékezik a magyarság érdekeit töretlenül képviselő államférfiról.Az emlékülés fővédnöke: Dr. Kövér László, a Magyar Palament házelnöke. Köszöntőt mond: Dr. Zsigmond Barna Pál, Újpest alpolgármestere.

Időpont: 2017. május 12. péntek, 10 óra.
Helyszín: Újpesti Városháza, Díszterem (IV., István út 14. II. emelet).

Előadók:
Molnár Imre történész – Esterházy János élete
Dr. Bali János igazgató – Esterházy János életmentő tevékenysége
Hirmann László történelem tanár, igazgató – Kitelepítés és a holokauszt megjelenítése az oktatásban
Paulisz Boldizsár az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület alapítója mutatja be az egyesület tevékenységét

Az időpont kiválasztását az a 75 évvel ezelőtti esemény indokolja, amikor Esterházy János a 62 tagú szlovák parlamentben egyedüliként mondott nemet a zsidók deportálásáról szóló 68. számú törvényre. Az eseményen megemlékezünk a felvidékről kitelepített magyarokról, bemutatjuk Esterházy életútját.

Újpestet soknemzetiségű, felekezeti szempontból változatos összetételű, toleráns polgári lakosság jellemzi, kialakulását sok tekintetben az alapító, gróf Károlyi István eredeti szándéka befolyásolta. A történelem során bekövetkezett tragédiák a város lakosságát is érzékenyen érintették. Az idő múlásával a veszteségérzés csökkent, de szükséges utódaink számára is időről-időre levonni a tanulságot. Ez az évforduló is alkalmat ad erre. A konferencia lehetőséget kínál arra, hogy megidézzük alakját és reményeink szerint sikerül a fiatalokkal is megismertetni emberi nagyságát.

A felvidéki magyarság jeles képviselőjéről Újpesten közparkot neveztünk el. A konferenciát követően az Esterházy János téren (Nádor–Vécsey utca sarok) közös imával és koszorúzási ünnepséggel is emlékezünk a kiváló politikusra.

Koszorúzási szándékát kérjük, jelezze május 11-ig a szollosy.marianne@ujkk.hu email címen.Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye