Ajánlott videóÚjpesti sport -2- (2018.03.16.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9825874 alkalommal 6657160 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Természettudomány, idegennyelv-ismerettel


Természettudományi területen oktató tanárok továbbképzésén vett részt az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium két pedagógusa. Az európai uniós pályázat célja, hogy a szaktanárok angol nyelvi tudásukat elmélyítsék, ismeretük segítségével még több szakirodalmat megismerve-megismertetve fejlesszék a természettudományos oktatást.A nagy múltú gimnázium számára különösen fontos, hogy két tanáruk is részt vehetett a pályázaton. – Az Erasmus+ pályázatnak sokféle típusa létezik, a képzés teljes költségét az unió állja. Természettudományos tanárok számára eddig nem volt arra lehetőség, hogy hasonló képzés keretén belül nyelvtudásukat mélyítsék – mondja Szilágyi Krisztina, a Könyves Kálmán Gimnázium biológia-földrajz szakos tanára. – Ugyanis a tudomány nyelve ma már nem a latin, hanem az angol. Ha valaki követni akarja a legfrissebb szakirodalmat, angolul kell beszélnie, sok forrás, különösen a legújabbak csak ezen a nyelven érhető(k) el. Én egy CLIL típusú képzésben vettem részt, amelyben az idegen nyelv segítségével mélyítjük el a biológia-, vagy földrajztudást. Ennek az a lényege, hogy az óra csak részben zajlik anyanyelven, és olyan szakkifejezéseket ismertetünk meg a diákokkal angolul, mellyel megállják a helyüket a világban. Így tudjuk harmonizálni az oktatási rendszerünket azokkal az uniós országokkal, ahol ez a tanítási módszer már bevett gyakorlat. Krisztinát, aki a program keretében két hetet töltött Chaltenhamben, Udvardi Imre fizika-matematika szakos tanár követte az újpesti gimnáziumból. Ő Oxfordba látogatott kéthetes képzésre szeptember elején.

– Amikor pályáztunk, az is fontos szempont volt, hogy van-e nemzetközi kapcsolata az adott intézménynek. A csillagászat révén a Könyves remek nemzetközi kapcsolatokat ápol. Jómagam négyszer vettem részt nemzetközi diákolimpián, és háromszor volt Könyves-diák az olimpiai csapatban – mondja a csillagászati szakkört is vezető Udvardi Imre. Aláhúzza: ma a Könyves Gimnázium a hazai felkészítés központja, szeptembertől országos központja. Egyre több versenyen bevett gyakorlat, hogy a feladatokat már nem fordítják le anyanyelvre, hanem csak angolul adják meg. Éppen ezért elemi érdekünk hogy minél magasabb színvonalon készíthessük fel a diákjainkat. Nem beszélve arról, hogy 2019-ben Magyarország fogja rendezni a csillagászati diákolimpiát. Véleményem szerint kettős haszon volt nekem, hogy pályáztunk. A nyelvtanulás mellett a tapasztalatszerzés is fontos volt, hiszen Oxfordban zajlik az angol-fizika, illetve a csillagászati diákolimpia felkészítés. Láttam, mások hogyan csinálják, megcsináljuk mi is. Sőt, legközelebb is pályázunk – zárja gondolatait Udvardi Imre.

Írta: Viland Gabriella, M. Orbán AndrásKiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye