Ajánlott videóKörkép extra (2018.04.13)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9948832 alkalommal 6748587 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

A bátrak történelmi érdeme

Koszorúzás a Petőfi szobornál


Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc százhatvanhatodik évfordulójára emlékezett Újpest Önkormányzata március 15-én a Petőfi szobornál. A Bem Néptáncegyüttes és a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar mellett ezúttal a Megyeri úti Általános Iskola diákjai elevenítették fel a történelmi eseményeket. Wintermantel Zsolt polgármester ünnepi beszédében a bátorság sorsunkat-történelmünket meghatározó erejéről beszélt.Címkék:
Piac
SZTK
Uszoda
Wintermantel Zsolt
Az ünnepi műsort a Bem Néptáncegyüttes vezette fel, majd a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar Erkel Ferenc Éljen a haza című dalával hangolta a forradalom százhatvanhatodik évfordulójára az egybegyűlteket.

1848 márciusának 15-ét megelőző napjait és magukat a forradalmi eseményeket a Megyeri Úti Általános Iskola diákjai idézték fel, majd Wintermantel Zsolt lépett a színpadra.

- Történhet bármi, ezen a napon mi, magyarok a világ minden táján összejövünk. Az, hogy ma itt lehetünk, a bátrak érdeme – kezdte beszédét a polgármester.

Szerinte bátorság nélkül a történelmünk, jelenünk sem úgy alakul, ahogyan. Nem történt volna meg a honfoglalás, a Rákóczi-szabadságharc nélkül pedig nem lett volna 1848, ahogyan a rendszerváltozás nélkül sem jöhetett volna létre a 2010-es történelmi fordulat. Utóbbi kapcsán azt mondta, enélkül Görögországhoz hasonlóan mások döntenének helyettünk, azonban néhány éve is volt bátorságunk kezünkbe venni a sorsunkat.

A történelemről szólva kiemelte azt is, az erőszak mindig a kiégett, erőtlen múltból táplálkozik. 1848 és 1956 eszméje győzött a lelkekben, a polgármester szerint ez segített 1989-90-ben kivívni a függetlenséget.

Aláhúzta: a sorsdöntő pillanatokban képesek vagyunk egymásra találni, a bátorságot pedig hazánk, otthonunk, közösségünk szeretete adja hozzá. Újpest pont emiatt fejlődött rohamosan már megalapítása után, és most is azért fejlődik dinamikusan, mert szeretik.

- Volt és van bátorságunk olyan nagyberuházások megvalósításához, mint amilyen a Tartan Park, az Uszoda, a Piac vagy az SZTK rendbetétele. Haza ott van, ahol az emberek szeretik azt, ahol élnek – nyomatékosította.

- Haza és szabadság elválaszthatatlan. Ha nincs hazánk, nem lehetünk szabadok, ha nincs szabadság, az ember nem leli honját a hazában. Rámutatott, szeretnünk kell Újpestet, és szeretnünk kell magyar nemzetünket, ahogy a reformkori magyarok szerették.

- Tennünk kell azért, hogy mindannyiunknak, minden magyar embernek biztonságos és erős otthona legyen Európában – zárta gondolatait.

A polgármester szavait követően dr. Tahon Róbert jegyzővel közösen helyezte el az önkormányzat koszorúját Petőfi szobránál. Őket követően képviselők, civil szervezetek, kisebbségi önkormányzatok képviselői koszorúztak. A megemlékezést a Szózat zárta.

M. Orbán AndrásKiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye