Ajánlott videóNői szakasz (2018.01.12.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9555011 alkalommal 6465190 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Már nem sci-fi történet

Digitális osztálynapló- önkormányzati segítséggel


A szeptemberben 25. jubileumi tanévét kezdő Babits Mihály Gimnázium nevelőtestülete nem a retró jegyében készül a szeptemberre. Az elképzelések szerint a következő tanév első félév kísérleti korszaka után a második félévtől „hivatalosan” is életbe lép az elektronikus napló, amely nemcsak az érdemjegyek bejegyzésére szolgál, több ennél: a naprakészséget, pontosságot jelent az 570 diákot fogadó, négy- és nyolcosztályos képzést nyújtó iskola adminisztrációs rendszerében. Ennek érdekében valamennyi tanár tanévkezdésre egy netbook számítógépet kap, azzal megy majd a tanítási órákra. Negyedszázada ez valóban sci-fi-be illő történet lett volna.-         Az önkormányzat támogatása nélkül tervünket nem tudtuk volna megvalósítani- avat a részletekbe dr. Kövesdi István igazgató. Hiszen hiába a kor követelményeit tükröző elgondolás, ha nincsenek meg hozzá az anyagi lehetőségek. Igyekeztünk szisztematikusan tervezni, több éven át lépésről-lépésre haladni. Az előkészítésben magunkra, az iskola alapítványára támaszkodtunk, amelynek segítségével még 2010-ben megindult iskolánkban az informatikai fejlesztés: kábel nélküli internetes rendszert építtettünk ki az iskola épületében. Bár a WiFi rendszer egyfajta kényszer is volt az iskolaépület nagysága miatt, előnye azonban óriási, kollégáim minden tanteremben használhatták az internet adta lehetőségeket. Növeltük a tanárok által használt gépek számát, így a tanári szoba mellett néhány szertárban és a kisgimnazisták által használt kisépület tanári szobájában is van számítógép.
-         A WiFi-től hogyan jutottak el az elektronikus napló gondolatáig?
-         Magyarországon, sőt Újpesten is néhány oktatási-nevelési intézmény használ már elektronikus naplót. Ehhez a műszaki feltételeket mint említettem, megteremtettük. Szükségünk volt továbbá a gyakorlatban már bevált, jól és megbízhatóan működő szoftverre. Partnerre leltünk egy a szervert  szegedi bázisán működtető cégben, az SNW elnevezésűben, így áprilistól elindíthattuk az elektronikus napló próbaüzemét- amely megnyugtató eredményt és teljes sikert hozott. A rendszer folyamatos működéséhez továbbra is az iskola alapítványa jelenti az anyagi forrást, ám bebizonyosodott az is, ahhoz, hogy valamennyi tanár a tanítási órákon tudja a tananyagot, az órai munkát, az ábrákat a számítógép segítségével illusztrálni, a megszületendő érdemjegyeket és a hiányzásokat rögzíteni, ehhez saját használatú netbook-ra van szükség. Azt tudtuk: a fejlesztés kétharmadnyi részét meg tudjuk oldani. A hiányzó egyharmadnyi összeghez reméltünk segítséget az önkormányzattól.
-         Milyen összegű fejlesztésben gondolkodtak és miként ?
-         Az elmúlt években iskolánk a költségvetési keretet nem átlépve gazdálkodott, ennek azonban az volt a következménye, hogy nagyobb beruházásról nem is álmodhattunk. A mintegy 3,9 milliós fejlesztés egyik forrása továbbra is a gimnázium alapítványa, amelynek kuratóriuma 1,3 millió forinttal támogatta a tervet. További 1,4 millió az Oktatási Minisztérium 2010. évi informatikai pályázatán elnyert összeg, amelyet normatív alapon vehetett igénybe a gimnázium. Terveinkbe beavattuk az iskolát fenntartó önkormányzatot, nevezetesen dr. Trippon Norbert alpolgármester urat, aki támogatta a projekt befejezését azzal, hogy a hiányzó 1,2 millió forintos támogatást megítélte számunkra. A segítség olyannyira gyors volt, hogy 27 darab netbook, a beszerezni kívánt mennyiség  2/3 része már az iskolában van, nyáron „életre kelnek” és a tanév rajtjára kerülnek a kollégákhoz.
-         Ezek szerint az osztálynaplóknak lassan a múzeumban lesz a helyük?
-         Ahogy mondja: lassan. Hiszen fél évet szánunk arra, hogy valamennyi kolléga begyakorolja a műveleteket és nemcsak az érdemjegyek tárolására, hanem számtalan lehetőségként például az információáramlásra, az adminisztrációra, avagy a helyettesítések, heti órarendek változásaira is használni tudjuk. Reményeink szerint a második félévtől feloldhatjuk a próbaüzemet. A tanév eleji szülői értekezleten a szülőkkel is megbeszéljük az elektronikus napló előnyeit, kezelését.  Természetesen nem kötelezhetünk senkit arra, - s nem is célunk - hogy otthonába számítógépet vegyen és internet felhasználó legyen. Akinek erre sem otthon, sem a munkahelyén nincs lehetősége, nem kerül hátrányba: számukra marad az ellenőrzőkönyv, mint a diák előmenetelének papíralapú forrása.
 Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok