Ajánlott videóNői szakasz (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9948857 alkalommal 6748607 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Újpesti közvélemény-kutatás a Napi Gazdaságban

Újraválasztanák a polgármestert


Az újpestiek közel kétharmada újraválasztaná Wintermantel Zsolt jelenlegi polgármestert egy most vasárnap rendezett önkormányzati választáson - derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A politikus támogatottsága kifejezetten magas a politikai önbesorolásuk szerint jobboldaliak és középen állók körében, a baloldali szavazók csoportjában pedig megelőzi a baloldali jelölteket.Címkék:
Választás 2014
Wintermantel Zsolt
A közelgő, októberi önkormányzati választások miatt az országos után egyre inkább a helyi politika kerül előtérbe. Az előző választási eredmények, kutatások képet adnak az adott település/kerület politikai beágyazottságáról, láthatunk tipikusan jobboldali, illetve baloldali körzeteket, de megfi gyelhetünk olyat is, amikor például egy korábban tradicionálisan baloldali kerületben jelentős támogatottságot ér el egy, a kormánypártok színeiben politizáló polgármester. Ebből arra következtethetünk, hogy ahogy az országostól a lakosság mikrokörnyezete felé haladunk, egyre kevésbé a lakosság politikai szimpátiája, sokkal inkább a polgármester személye és az elért eredmények válnak fontossá. A Századvég Újpesten készített 1000 fős kutatása is a fentieket támasztja alá.

A helyi véleményklíma és elégedettség egyik legfontosabb mércéje az, hogy az országos helyzethez képest mennyire látják a lakosok kedvezőbben vagy kedvezőtlenebbül a településükön a dolgok alakulását. Általános szociálpszichológiai tény, hogy az emberek a saját mikrokörnyezetüket jellemzően pozitívabban értékelik, azonban ennek mértéke fontos mutató. Újpest esetében nagyfokú lakossági elégedettség látható a helyi ügyekkel kapcsolatban, jelentősen pozitívabbnak látják a dolgok alakulását Újpesten (pozitív válaszok aránya 65%), mint országos szinten (pozitív válaszok aránya 25%).

Egy másik fontos mérce, hogy miként ítéli meg a lakosság a település/ kerület fejlődését, menynyire láthatóak és hasznosak a fejlesztések. Az újpesti kutatás során a megkérdezettek 41 százaléka vélekedett úgy, hogy a kerület sokat fejlődött az elmúlt négy évben, további 44 százalékuk szerint egy kicsit fejlődött. A lakosok 10 százaléka nem érez változást, a negatív választ adók aránya mindössze 4 százalék. Ezen a téren politikai önbesorolás szerinti bontásban ugyan látható szignifi káns különbség, de mind a bal- és jobboldaliak, mind pedig a középen állók körében egyaránt elsöprő többségben vannak a pozitív válaszok (77% feletti arány).

Wintermantel Zsolt polgármester munkájával a lakosság 70 százaléka teljes mértékben vagy inkább elégedett, ezzel szemben a negatív válaszok aránya mindössze 7 százalék. A polgármester munkájának megítélésével kapcsolatban is érzékelhetők különbségek a politikai önbesorolás szintjén, a jobboldaliak elégedettek a leginkább, a magukat baloldalinak vallók a legkevésbé, azonban minden esetben 51 százalék felett van azoknak az aránya, akik pozitív véleményen vannak, és 12 százalék alatt, akik inkább elégedetlenek a teljesítményével.

A legfrissebb közvélemény-kutatás eredményei alapján továbbá egyértelműen valószínűsíthető Wintermantel Zsolt polgármester újraválasztása az októberi önkormányzati voksoláson. Amellett, hogy egy most vasárnap rendezett választáson a teljes kerületi népesség közel kétharmada (65 százaléka) a jelenlegi polgármesterre szavazna, elmondható, hogy nemcsak a magukat jobboldalinak valló lakosok körében magas a politikus támogatottsága (89%), hiszen a középen álló válaszadók 64 százaléka szintén Wintermantel Zsolt potenciális szavazótáborához tartozik. A polgármester emellett maga mellett tudhatja a baloldali szavazók több mint harmadát is, míg a szocialista Trippon Norbert és a DK-jelölt Arató Gergely támogatottsága saját táborában is igen alacsony, ők a baloldaliak 28, illetve 14 százalékára számíthatnak.Módszertan:
A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény- kutatást végzett 2014. június 7-16. között, amelynek során 1004 véletlenszerűen kiválasztott, felnőtt korú, újpesti személyt kérdezett meg CATImódszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb pluszmínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet a kerület összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye