Ajánlott videó...Ahogy történt (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9951410 alkalommal 6750646 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Közös emlékezet és az utókor felelőssége


Fáklyás meneteléssel, koszorúzással emlékezett Újpest Önkormányzata arra a mintegy tizennyolcezer emberre, akiket hetven évvel ezelőtt napra pontosan július 11-én kezdtek elhurcolni az akkor önálló városból. A Mártírok utcai emléktáblánál Wintermantel Zsolt polgármester, Szerdócz Ervin rabbi és Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete is beszédet mondott.Címkék:
Wintermantel Zsolt

A menet a Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola mögötti vasúti átjárótól indult, hogy az elhurcoltak által megtett utat járja be egészen a Mártírok utcai emléktábláig.

Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselő a vasúti átjáró közelében állva úgy fogalmazott, július 11-e Újpesten gyásznap; e napon azokra emlékezünk, akiket vallásuk, származásuk miatt vittek el. Felidézte: a Mártírok utcai emléktáblánál évek óta leróják kegyeletüket, most pedig az odáig tartó utat visszafelé megtéve is emlékezünk az elhurcoltakra.
A táblához érve Nyári István előadóművész Szép Ernő Imádság című versét olvasta fel (ennek jelentőségéről később), majd Wintermantel Zsolt vette át a szót.

A polgármester azt mondta, egy erős közösség arról ismerszik meg, hogy nem csupán sikereit ünnepli együtt, hanem gyásznapjait is ugyanúgy számon tartja. (Július 11-ét rendeletében hivatalosan is emléknappá nyilvánította az önkormányzat – a szerk.)

Külön kiemelte: Újpest fejlődésében nagy szerepe volt a zsidóságnak, a nácizmus, majd később a kommunizmus nagy veszteségeket okozott.
- Felfoghatatlan, hogy embereket pusztán a létezésük miatt gyilkoljanak meg. Hiába a kutatások, a feltárt lehetséges összefüggések, be kell látni, a lényeget, miértet nem tudjuk megfogalmazni. Mert bár a történelem során (elszigetelten) voltak népirtások, ez viszont itt, a civilizáció közepén zajlott és jelképévé vált valamennyi néppusztításnak – fogalmazott.

Gondolatait a tennivalók megfogalmazásával zárta: fenn kell tartanunk az erkölcsi rendet, küzdenünk kell a feledés ellen és ki kell beszélni a fájdalmat. Az áldozatok, túlélők, emlékezők pedig tiszteletet érdemelnek.
Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete az emlékév kapcsán felidézte, emlékeznünk kell, Magyarországról százezreket hurcoltak el. Külön kiemelte: Izrael és Magyarország között a történtek miatt van egy kapocs, a jövőre nézve pedig a továbbiakban is közös célként dolgoznak azon, hogy mindez többet ne fordulhasson elő.

Szerdócz Ervin, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Újpest-Rákospalota templomkörzetének rabbija bibliai párhuzamot állítva azt kérdezte, hogy – a történtek félelmetességét látva – vajon hol volt a helye Istennek, közösségnek?

A polgármester szavaira reflektálva azt mondta, ne a másságot, hanem az azonosságot keressük, hiszen például az előbb idézett Szép Ernő szintén zsidó volt, a zsidók pedig ugyanúgy magyarok is (voltak).
- Nincs ember és ember között különbség, ami fáj, mindannyiunknak ugyanannyira fáj. Újpest nem hagyta magára a zsidó közösséget; úgy érezzük, nem vagyunk egyedül – zárta gondolatait a rabbi.

Szavai után az emléktábla koszorúzása következett, elsőként Wintermantel Zsolt és Ilan Mor helyezte el a kegyelet virágait, majd önkormányzati képviselők, díszpolgárok, civil szervezetek képviselői és további emlékezők helyeztek el koszorút, virágot. A megemlékezés a Szózattal zárult.

M. Orbán András

 Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye