Ajánlott videóÚjpesti sport -2- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9948627 alkalommal 6748424 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Másfél évszázada született a polihisztor


Pállya Celesztin festőművészre, Újpest díszpolgára születésének százötvenedik évfordulójára emlékeztek az alkotó sírjánál a Megyeri temetőben március 7-én. A megemlékezésen diákok, számos újpesti neves személyiség, képzőművész, valamint a polgármester is részt vett.Címkék:
Wintermantel Zsolt

A polihisztor életrajzát, sokoldalú munkásságát az Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola ötödikesei elevenítették fel. Őket követően dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő emlékező beszédében úgy fogalmazott, Pállya Celesztin ma polihisztorként, konstruktőrként egyaránt megállta volna a helyét, ám manapság a tudományterületek specifikusabbak, és már nem születnek ilyen emberek, noha szükség volna rájuk.

Kiemelte: Újpest alapításától kezdve befogadó település volt, így telepedhetett és teljesedhetett ki itt a genovai születésű festőművész.

- Mi, mai újpestiek legyünk büszkék arra, hogy ilyen eleink vannak, és azzal, hogy méltóképpen őrizzük az emléküket, példát adhatunk vele utódainknak – zárta gondolatait.

A megemlékezés után az országgyűlési képviselő Wintermantel Zsolttal közösen helyezte el Újpest Önkormányzatának koszorúját, és lerótta kegyeletét több újpesti civil szervezet és újpesti képzőművész is.

MOA


Pállya Celesztin az olaszországi Genovában született 1864. március 9-én. A gyermek ötéves korában került Magyarországra, munkáit első ízben Bécsben állították ki, amikor az ifjú tehetség mindössze tizenhét éves volt. Pállya Celesztin 1890-ben költözött Újpestre, festményei közül főként élénk színű vásári jelenetei, portréi ismertek. Festészetéért 1929-ben Wolfner-díjat kapott, tíz évvel később pedig Újpest díszpolgárává választották. A polihisztor a festészeten kívül zenével, hegedűkészítésssel és mechanikai problémák feltárásával, megoldásával is foglalkozott. 1948. január 15-én bekövetkezett halála után családja úgy döntött, hogy harminckilenc festményt, valamint a művész saját használatra készített hegedűjét a festőt befogadó városnak adományozza.
Pállya Celesztin nevét utca őrzi Újpesten, és a hálás utókor a mestert ábrázoló domborművet helyezett el az Újpesti Polgár Centrum homlokzatán. Az önkormányzat ebben az évben is képzőművészeti pályázatot hirdetett emlékére. Pállya Celesztin Megyeri temetőben lévő sírját felújították, és az Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola diákjai gondozzák.
BK-MOA
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye