Ajánlott videóKörkép -2- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9955867 alkalommal 6754078 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Hagyomány és megújulás Újpesten


Újpest a múltjára és közelmúltjára büszke város, egyben megújuló fővárosi kerület is – összegezte lapunknak az elmúlt három évet Wintermantel Zsolt. A polgármester kiemelte: a jobboldali többség kezdettől fogva kikéri az itt élő családok tízezreinek a véleményét, s ennek eredménye ma már látható. Szerinte a fejlődés kulcsa, hogy a helyi elképzelésekre alapozott terveiket ma már a kormányzat és a főváros is támogatja.Címkék:
Piac
Szilas Park
SZTK
TarzanTM Park
Újpesti Párbeszéd
Uszoda
Wintermantel Zsolt

– Budapest IV. kerületét, az egykori önálló várost a kommunizmus idején, 1950-ben csatolták a fővároshoz. A rendszerváltozás után mégis sikerült újraértelmezni az Újpest nevet, és húsz éven át a független Derce Tamás volt a polgármester, akitől három éve vette át a stafétabotot. Mit vittek tovább, s mi az, amin változtattak?

– Elődöm magasra emelte a lécet két évtizedes, nagyon komoly városvezetői teljesítményével, bár az utolsó ciklusban gyakorlatilag megkötötte a kezét az akkori baloldali többség. Mindazonáltal 2010-ben szerencsés helyzetben voltunk: támaszkodhattunk az elmúlt húsz évben újra feltámasztott nagyon erős hagyományra, arra az újpesti lokálpatrióta gondolatvilágra, amit Derce Tamás képviselt. Erre alapozva tudtunk egyfajta új lendületet is adni a városnak.

– Ezt a fejlesztésekre érti?

– Elsőként saját kézbe vettük a szakrendelőnket, amelynek felújítása nagy léptekkel halad. A hőszigetelés, a nyílászárók, a gépészeti- és a villamos berendezések cseréje már megtörtént. Új betegvárókat alakítottunk ki, új digitális röntgengépeket, ultrahang-berendezéseket szereztünk be, folyamatos a korszerűsítés. A járóbeteg-ellátás korábban a Károlyi-kórház részeként működött, de Újpest végre átvehette a fenntartást, amit a szocialisták az előző ciklusban mind fővárosi, mind helyi szinten akadályoztak.

– Elődje egy időben még a fővárostól való elválás lehetőségét is fontolgatta.

– Újpest identitását tekintve önálló város, de egyben a főváros részre is. Ez nem volt mindig előnyös, de ma már inkább az. Ma az a szerencsés helyzet áll fönn, hogy az országnak, a fővárosnak és a kerületnek is jobboldali a vezetése, így egyfelé húzzuk a szekeret. Azt az adósságot, amit Budapest korábbi vezetői Újpesttel szemben felhalmoztak, most próbáljuk törleszteni az itt élő embereknek.

– Hogyan?

– Nemrég átadtuk a városrész első saját uszodáját. Sokáig működött itt egy fővárosi uszoda, de az előző városvezetés hosszú évekkel ezelőtt bezáratta. Mára az épület lepusztult, a vezetékrendszer használhatatlanná vált. Önerőből, csaknem egymilliárd forintból felépítettük az új uszodát. A beruházás jó példája annak a helyi párbeszédre épülő politikának, amelyet három éve indítottunk. 

- Kivel folytatnak párbeszédet? 

– Most februárban már negyedik alkalommal küldünk minden újpesti háztartásba egy levelet és egy kérdőívet „közös dolgainkról”.

– Az itt élő százezer ember hány százaléka válaszol a kerületi vezetés kérdéseire? 

– Évről évre növekszik a válaszadók száma, legutóbb csaknem tízezren küldték vissza a kérdőívet. Ha a közel 46 ezernyi háztartást nézzük, ez nagyon jó arány. Az újpestiek komolyan gondolják ezt a párbeszédet, és mind többen látják, érzékelik, hogy érdemi beleszólásuk lehet az ügyekbe, a véleményüknek súlya, eredménye van. Rögtön az első párbeszédben fogalmazta meg az elsöprő többség, hogy Újpestnek kell egy saját uszoda. Ez alapján még 2011-ben döntöttünk, a fejlesztést belevettük az önkormányzat „Hajrá, Újpest” nevű programjába, mára pedig elkészült ez a modern létesítmény.

– Miben segített még a párbeszéd?

– Szintén saját beruházásként a nyáron adhattuk át Magyarország legnagyobb szabadidős, családi játszóparkját, a Tarzan™ Parkot. Második ütemben még az év elején bővül ez a kéthektáros, ősfás gyermekbirodalom. Emelt szintű szórakozást, kikapcsolódást nyújtunk az ide látogató családoknak. Nem véletlenül nyerte el a „Budapest Márka” címet.

– Újpesten nagy hagyományai vannak a sportnak.

– A legutóbbi Kihívás Napján Újpest lett a legsportosabb város: a 75 ezer lélekszám fölötti települések közül az adott napon nálunk vettek részt sportprogramon a legtöbben.

Százhuszonnyolc éves a sportegyesületünk, a hihetetlen eredményeket, olimpiai bajnokok sorát magáénak tudható UTE. Stratégiai megállapodást kötöttünk, kiszámítható, biztonságos körülményeket teremtettünk, nem véletlenek az eredmények. De a hagyomány és a jelen is kötelez: átvettük és felújítjuk a Szilágyi úti atlétikai- és tornacentrumot, műfüves sportpályák sora készült el, egy négy évszakos sípályát, az óvodákban pedig többfunkciós sportpályákat építettünk.

– Újpesten sok a panelház, a lakótelep. Ezek megújítására is költenek?

– A központi támogatások mellett az önkormányzat saját energiahatékony felújítási programot is indított. Az elmúlt három évben csaknem 1300 lakás újult meg. A lakótelepeken úgynevezett ökoparkokat alakítunk ki. Megpróbáljuk környezetbarát, a zöld területeket megtartó, ugyanakkor a mai igényeknek is megfelelő megoldásokkal felújítani a panelházak közötti tereket. Ha például van elbontandó betontörmelék, akkor azt ledaráljuk, és beletesszük a járdaalapba.

Sok régi épület homlokzata is megszépült, nemrég pedig a főváros pályázatán nyertünk 384 millió forintot a Szent István tér további megújítására. 

– Korábban már megújult a kerület központi tere.

– Csak részben, de nemrég a Szent István tér és a hozzá tartozó újpesti piac megújításáról is döntöttünk. A piac is és a tér is nagyobb lesz. Ha minden jól megy, tavasszal kezdődik egy új vásárcsarnok építése a régi plébánia helyén. Itt is az emberek véleményére alapoztunk: a piacunk szebb és korszerűbb lesz, de a helyén marad, és végig üzemelni fog.

Ezek voltak a legfontosabb szempontok. Újpest tehát ismét látványos fejlesztésekre képes, emellett uniós támogatással bővítjük a kerület óvodai és a bölcsődei férőhelyeit is.

– Az állam február végéig az önkormányzatok összes adósságát átvállalja. Újpest mekkora tehertől szabadul meg?

– Szigorúan fejlesztési céllal ötmilliárd forintos kötvényt bocsátottunk ki 2011 végén, miután sikeresen stabilizáltuk a korábbi szocialista többség által sok száz milliós hiánnyal itt hagyott önkormányzati gazdálkodást. A tartozás 40 százalékát már átvállalta az állam, de most újabb források szabadulnak fel. Ez a kormány érdemben, jelentős mértékben támogatja a településeket, így Újpestet is. Erre alapozva tervezzük többek között a háziorvosi rendelők felújítását, az elhanyagolt újpesti Duna-part fejlesztését, és folytatódnak az utóbbi időben soha nem látott mértékben zajló útfelújítások is.

– Ön jelenleg országgyűlési képviselő is, de tavasszal már nem indul az életbe lépő összeférhetetlenségi szabályok miatt.

– Már az új jogszabályok megalkotása előtt világossá tettem: ha elégedettséget vált ki az a munka, amit 2010 után végeztem, és lehetőségem lesz rá, akkor Újpesten dolgoznék tovább. Remek csapattal dolgozhatok, a képviselők és a városházi dolgozók a város érdekeit tartják szem előtt, és még számos tennivaló vár ránk. Itt élek, újpesti vagyok, sokat kaptam ettől a városrésztől, és szeretnék még többet tenni ezért a közösségért.

Szabó Zsolt
Megjelent: Magyar Nemzet, 2014. január 8.
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye