Ajánlott videóÚjpesti sport -2- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9951407 alkalommal 6750643 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Megmaradás és összetartozás


Visszatérő vendég látogatott el az önkormányzat meghívására a Polgár Centrumba december 6-án. Csáky Pál felvidéki politikus legújabb könyvének megjelenése kapcsán megmaradásról, identitásról, az anyaország szerepéről, és nem utolsó sorban műve ihletéséről beszélt a házigazda dr. Hollósi Antal kérdései mentén.Címkék:
Wintermantel Zsolt

Újpest országgyűlési képviselője a decemberi látogatás előzményeit felidézve azt mondta, Wintermantel Zsolt még a sajnálatosan zárult 2004-es népszavazás után megígérte: Újpest minden évben szentmisével emlékezik a történtekre. Hollósi Antal hozzátette: a kilenc évvel ezelőtti referendum végkifejlete az akkori kormány uszító propagandája (többek között a huszonkétmillió románnal való riogatás) miatt kódolva volt, ám a 2010-es országgyűlési határozat óta - amely június 4-én a magyar szolidaritás napjává nyilvánította december 5-ét - a határon túli magyarok is egyenrangúnak érezhetik magukat. (A könnyítés óta félmillióan kértek állampolgárságot, az ötszázezrediket, Böjte Csaba szerzetest a napokban köszöntötték – a szerk.)

Csáky Pál idén megjelent Csend és lélek című könyve kapcsán többek között arról beszélt, hogy felvidéken mintegy félmillió magyar él, akik nagyjából egyharmada képezi a nemzetileg elkötelezett „keménymagot”, ők tartják meg a magyarságot, közösséget.

Nem várhatjuk el mások tiszteletét, ha nem tiszteljük önmagunkat! – jelentette ki, hozzátéve, hogy e gondolat nem nacionalizmus, hanem alaptézis.

Művével kapcsolatban megemlítette: meglepődve fogadják, ha egy politikában aktív ember teljesen más tárgykörben „nyilvánul meg”, ám szerinte jó az, ha egy politikus nem csak közéleti kérdésekhez akar hozzászólni. 

Csáky Pál kiemelte, hogy a könnyedebb, személyesebb hangvételű beszámolókat pozitívabban fogadja a közönség, a Csend és lélekben szereplő, a konkrét szereplőket a legtöbb esetben nem nevesítő történetekben a felvidéki magyarság háromnegyede (!) megtalálhatja önmagát. 

MOA
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye