Ajánlott videóKörkép -3- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9948953 alkalommal 6748693 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Portrék a nagy egyházi generációról

Az ökumené előfutárai


Somos Zsuzsa újpesti képzőművész nemrégiben, az Újpest galériabeli Lételemünk, a víz című dokumentumkiállítás megnyitásakor több, újpesti egyházi személyiséget megörökítő képét adományozta a városnak.Címkék:
Városnapok
Városnapok 2013
Wintermantel Zsolt

– Ezek a festmények is azt mutatják, hogy Újpest mennyire színes és összetartó közösség, hiszen ezeknek az egyházaknak ma is működő templomuk, egyházközösségük van – mondta el a polgármester az akvarellek átvételekor, egyben a város nevében megköszönte a képeket, és megígérte, hogy megkeresik számukra a legméltóbb helyet. 

A festmények négy egyház legkiemelkedőbb személyiségeit, vezetőit ábrázolják, akik az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején szolgálták a várost. A képeken Mády Lajos, az újpesti református gyülekezet első lelkésze, a helyi oktatásügy tevékeny részese, Illek Vince, a város első plébánosa, Venetianer Lajos, a helyi zsidó hitközség első vezetője, filozófiai doktor, valamint Geduly Lajos, Újpest hitközség-alapító evangélikus lelkipásztora látható.

– Az akvarellek néhány éve készültek egy képzőművészeti pályázatra. A négy nagy újpesti egyházfi megörökítésére az ihletett, hogy tudom, mindannyian mennyit tettek a városért – mesélte Somos Zsuzsa. – A régiek szerint ők négyen az ökumené előfutáraiként, jóval megelőzve ezzel korukat, az istentiszteletek végeztével gyakran összegyűltek egy közös beszélgetésre Újpest főterén. Úgy tudni, leszármazottaik, utódaik ma is követik a hagyományt és tartják a kapcsolatot egymással. Ezt a kiemelkedő egyházvezetői generációt örökítettem meg a festményeken keresztül, és örömmel ajándékoztam Újpest Önkormányzatának, hiszen ott lesz a legjobb kezekben – mondta Somos Zsuzsa. 

G.R.
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye