Ajánlott videóÚjpesti sport -2- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9951414 alkalommal 6750648 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Faültetéssel erősítették az összetartozást

Föld tizenkilenc tájegységről


Határon túli magyarok képviselőivel tartott megemlékezést a nemzeti összetartozás napján Újpest Önkormányzata a gróf Esterházy János téren. Az összetartozást erősítendő a megemlékezés keretében fát ültettek el, amihez a határon túli magyar területekről hoztak földet.Címkék:
Wintermantel Zsolt

A megemlékezés kezdetén Wintermantel Zsolt emlékeztetett: az országgyűlés 2010 májusának legvégén fogadta el, hogy június 4-e a nemzeti összetartozás napja lehessen.

– Ahogyan a változékony időjárás is jelképezi, a felhők a trianoni békediktátumot, a felbukkanó Nap pedig az összetartozást szimbolizálja – fogalmazott a polgármester az ünnepség kezdetén. Hozzátette: Újpest kiemelten ápolja határon túli kapcsolatait. 

- E helyen a magyarság szelleme vesz körül bennünket, az összesen tizenkilenc tájegységről hozott föld pedig közös kiállás múltunkért, jelenünkért és jövőnkért. Noha erőszakkal szétszabdalt bennünket a történelem, nem mondhatunk le egymásról, és sok év után nemsokára újra közösen küldhetünk képviselőket az Európai Parlamentbe.

Dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő született újpestiként büszke arra, hogy a város befogadó közösség, egyben kiemelte, Újpesten valamennyi kisebbségnek van önkormányzata, míg a trianoni határokon túl ez nincs mindenhol így. Hangsúlyozta: Újpest mindig is fontosnak tartotta, hogy ápolja a kapcsolatot a diaszpórában élőkkel, megbecsülje kiemelkedő személyiségeik emlékét. Így állítottak emléket gróf Esterházy Jánosnak és Wass Albertnek Újpesten. A képviselő azzal zárta szavait, hogy az effajta, évente rendezett megemlékezések magyarságtudatunkat erősítik és jó példák más országrészek számára is.

Ezt követően Th.Dr. Karaffa János PhD, a Pázmáneum Polgári Társulás védnökelnöke, valamint Horváth Zoltán atya, Újpest díszpolgára közösen szentelték fel az összetartozás fájának szánt tölgyet. Karaffa János a földek kiszórása előtt gróf Esterházy János szavait idézve azt mondta, őrizzük két kincsünket, a magyarságunkat és kereszténységünket, majd adjuk tovább a jövő nemzedéknek!

A faültetés után Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség pártjának elnöke kapott szót. Kijelentette: bár június 4-e a legfájdalmasabb pontja a magyar történelemnek, mindenütt megmaradtak a magyar közösségek, és éppen ezért tartja jó döntésnek, azt, hogy a magyarok június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánították.

Beszélt arról is, hogy a magyar nyelv azért is egyedülálló, mert valójában egyetlen más európai nyelvnek sem rokona, ugyanakkor ragaszkodunk hozzá, ezért maradhattak fenn a magyar közösségek.

- Sajnos nekünk a legnehezebb a megmaradás, mert nem lehetünk kettős állampolgárok, holott Magyarország és Szlovákia jó kapcsolatot ápol egymással. Ahhoz, hogy ellenálljunk az asszimilációnak, szükség van Magyarország támogatására – fogalmazott.

A megemlékezés a Boldogasszony Anyánk eléneklésével ért véget. Délután, nem sokkal öt óra előtt a Szent István téren folytatódott az önkormányzat megemlékezése. 

M. Orbán A.
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye