Ajánlott videóÚjpesti sport -1- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9948705 alkalommal 6748483 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Önkéntesek akcióban


Közös kutyapiszok-mentesítési akciót szervezett április 6-án délelőtt tíz órára Újpest Önkormányzata, az Állatmentő Liga és a Rex Alapítvány a Semsey parkba. Az önkénteseknek bőven akadt dolguk, a háromszázötven magukkal vitt kis jelölőzászló kevésnek bizonyult. A munkából Újpest fiatal arcai is kivették a részüket, hiszen már számukra is magától értetődő, hogy kedvencünk után a gazdiknak kell feltakarítaniuk. Az Újpest tisztaságáért indított „Nem Nagy Dolog!” kampány ezennel kezdetét vette.Címkék:
Nem Nagy Dolog!
Újpest Arca
Wintermantel Zsolt

A jól szervezett kutyapiszokgyűjtés a Semsey parkban lévő kutyafuttatóból indult. Az önkéntesek megkülönbözető mellényben, zacskókkal, lapátokkal, kis zászlókkal felszerelkezve láttak neki a munkának, a felszerelést a Városgondnokság és az Állatmenő Liga biztosította számukra. A kis zászlókra azért volt szükség, mert ahol „maradványt” találtak, a helyére leszúrták, így hívták fel a figyelmet a hátrahagyott, nemkívánatos „nyomokra”. A fűben felejtett kutyaürülék mennyiségét jól érzékeltette, hogy háromszázötven zászló sem volt elég.

Miután a futtatón végeztek, a csapat a park többi részét vette célba, ahol bőven akadt dolga mindenkinek. Egy arra járó kerékpáros hölgy, látva a ténykedést, azt mondta, hogy ő rendszeresen rászól kutyás társaira, de az egyik férfi, aki nem takarított fel kedvence után, veréssel fenyegette, egy távolabbi szomszédja pedig azzal vágott vissza, hogy takarítson fel ő, ha akarja.

– Nekem is van kutyám, de én a futtatóra hordom, és nem hagyok „nyomot” utána. Hiába kistermetű egy kutya, az is piszkít – teszi hozzá az imént ismertetett, nem túl kellemes tapasztalataihoz.

Az akcióban Újpest fiatal arcai, Kozma Vanessza és Takács Márk is részt vettek. Lapáttal, seprűvel a kezükben járták végig a parkot és megdöbbenve tapasztalták, hogy sokan nem tesznek eleget a kötelességüknek. Mindkettejük számára – lévén nekik is vannak kutyáik – magától értetődő, hogy összeszedik a négylábúak után, amit azok maguk után hagynak. 

– Habár mindig takarítunk kedvencünk után, nemegyszer előfordul, hogy nehezen tudjuk bedobni a gyűjtőedénybe, mert sokan annak tetejére dobják a „csomagot” – teszi hozzá Vanessza anyukája.

Újpest Önkormányzata éppen ezért indította útjára „Nem Nagy Dolog!” elnevezésű kampányát, amely nem csupán a felelős állattartásra igyekszik felhívni az újpestiek figyelmét, hanem ezzel együtt a város közterületeinek tisztaságáról szól. 

Az akción Rádi Attila alpolgármester és Wintermantel Zsolt is jelen volt, Koronka Lajos, a körzet egyéni önkormányzati képviselője szintén kivette részét a feladatokból. A polgármester az önkéntes munkát és a fűbe tűzött több száz zászlót látva azt mondta: a kihelyezett, naponta ürített gyűjtőedények és a létesített kutyafuttatók ellenére még nem mindenki gondolja úgy, hogy ilyen módon is felelősséggel tartozik környezetének tisztaságáért.

– Újpest zöldfelületei, parkjai az ott lakók egy nagy közös kertjeként foghatók fel. Ahogy egy családi ház udvarán is rendet tartanak, az lenne a természetes, hogy közös kertjeinkre ugyanúgy vigyázzunk – tette hozzá.

Emlékeztetett, az önkormányzat az elmúlt időszakban megháromszorozta a kutyafuttatók számát, és megtízszerezte azok területét. 

Rádi Attila bízik abban, hogy a Nem Nagy Dolog kampány eléri a célját, és ezután minden gazdi felszedi, majd a kijelölt helyre dobja a veszélyes hulladéknak számító kutyapiszkot. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az újpestiek nyugodtan sétálhassanak az utcákon, és a gyermekek labdázhassanak, játszhassanak a kutyapiszok-mentes újpesti parkokban.

Április 8-tól, hétfőtől a szemléletváltást elősegítve az újpestiek ingyenes kutyapiszokzacskó-készletet igényelhetnek többek közt állatorvosoknál, kutyakozmetikákban, de ezen a linken elektronikusan is megtehetik.

A kutyások és nem kutyások közti viszony javításával az aktív, figyelemfelhívó időszak után is törődik majd az önkormányzat, ugyanis

- 3000 db kutyapiszokgyűjtő szettet osztanak ki az újpesti kutyatulajdonosok között;
- 100 db új kutyapiszokgyűjtőt helyeznek ki;
- a Szilas parkban Újpest első szabad kutyafuttatóját hozzák létre több mint 6000 négyzetméteren;
- további új kutyafuttatók épülnek;
-a párbeszédet segítő online felületeket hoznak létre (ujpest.hu/nemnagydolog, Nem Nagy Dolog facebook oldal)
- közösségi tereket, parkokat takarítanak civilszervezetek bevonásával.

(Az akcióról bővebben az Újpesti Napló e heti lapszámában és az ujpest.hu/nemnagydolog internetcímen is olvashat.)

M. Orbán András
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye