Ajánlott videóKörkép -3- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9951360 alkalommal 6750602 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

A felejtés a diktatúrák segítője


Számos újpesti közéleti személyiség, köztük képviselők, díszpolgárok és a polgármester jelenlétében emlékezett meg az önkormányzat a kommunizmus áldozatairól. A városvezetés nem feledkezett el a Tanácsköztársaság újpesti áldozatainak emlékéről sem, a Deák Ferenc utca 23-as számú ház falán lévő táblánál 2011 óta minden évben közösen emlékeznek rájuk.Címkék:
Wintermantel Zsolt

A kommunizmus áldozatainak emléket állító nap megtartását 2000. június 13-án iktatták törvénybe, az újpesti önkormányzat pedig 2011-ben állított emléktáblát az áldozatoknak – emlékeztette közéleti személyekből, díszpolgárokból is álló hallgatóságát a Himnusz után dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő. A február 25-iki megemlékezés hallgatóinak sorában Horváth Zoltán az Egek Királynéja főplébánia templom plébánosa, Újpest Díszpolgára, a szintén díszpolgári címet viselő gróf Károlyi László és felesége Erzsébet asszony, Hladony Sándor, Németh Edit és Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselők és Wintermantel Zsolt is jelen voltak.

Elnyomott nemzetek

Dr. Hollósi Antal beszédében kiemelte: a kommunizmus ez a valójában semelyik nép nyakába nem varrható eszme mindenütt jelen volt. Személyes élményét felidézve elmondta, hogy a GULAG-ról hazatértek azt mondták, hogy mindezt nem az orosz emberek követték el ellenük, sőt, ők maguk is szenvedői, végrehajtói voltak a kegyetlenkedésnek.

- Hiába hirdették magukat antifasisztának, valójában semennyivel sem voltak jobbak a náciknál. Amikor a legnagyobb szükség lett volna a békés újjáépítésre, a kommunisták akkor jelentek meg és akár csak a nevük miatt meghurcoltak embereket.

Félelem és megtorlás

Dr. Hollósi Antal emlékeztetett arra is, hogy az eszme képviselői nem csak vélt ellenségeikkel, hanem sajátjaikkal is ugyanolyan kegyetlenül bántak el. 

Az utódok kötelessége

– Az utódoknak kötelességük megóvniuk a világot – hangsúlyozta Hollósi Antal, majd hozzátette: Az Alkotmánybíróság önkényuralmi jelképek használatára vonatkozó döntésére utalva hozzátette: közösen kell tenni a jelképek megkülönböztetése ellen, és meg kell ismertetni azok minden jelentését, élményét.

A diktatúrák segítője a felejtés, éppen ezért nem szabad elfelejtenünk egyik borzalmat sem, a Mártírok útján kihelyezett emléktábla és maguk a megemlékezések éppen ezt a nemes célt szolgálják.

Két éve hagyomány

Újpest Önkormányzata 2011-ben állíttatott emléktáblát a kommunizmus áldozatainak a Mártírok útja 58-as számú ház falán, ahol már abban az évben fejet hajtott az áldozatok előtt. Most többek között a polgármester és dr. Hollósi Antal, valamint a grófi házaspár és a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium diákjai helyezték el az emlékezés virágait.A Tanácsköztársaság kilenc újpesti áldozatára 2004 óta emlékeztet tábla a Deák Ferenc utca 23. szám alatti ház falán, az önkormányzat immáron két éve itt is fejet hajt az elnyomó rendszer áldozatainak emléke előtt. 

Dezső Elemér, Hajden László, Martinovich Béla, Orczy Kóró Imre, Papp Imre, Rojcsek László, Szűcs János, Takács Károly és az „ismeretlen, úriasan öltözött férfi” emléke előtt a városvezetés részéről Bartók Béla önkormányzati képviselő jelenlétében Wintermantel Zsolt és dr. Hollósi Antal, az Újpest FC részéről pedig dr. Gyarmati Eszter ügyvezető rótta le kegyeletét.

M. Orbán András
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye