Ajánlott videóHelyi érték -Természetbarát- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9961370 alkalommal 6758429 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Nagyböjti útmutató

Önnevelés és szolgáló szeretet


Beköszöntött a nagyböjt ideje, amelynek lényege a megtisztulás, felkészülés a húsvétra, Jézus Krisztus feltámadására. Természetesnek tartjuk, hogy testi egészségünk érdekében időnként tartózkodjunk bizonyos ételektől, italoktól, ám lelki egészségünk ugyanúgy törődést igényel. Ennek károsodása, sérülése sokszor fájdalmasabb, és időnként visszahat testünkre is – fogalmaz dr. Gerber Alajos világi hitoktató, Újpest díszpolgára.A keresztények két fő böjti időszaka a karácsonyt megelőző advent ideje és a húsvét előtti negyven nap. Utóbbit, a Jézus negyvennapi pusztába vonulásának, majd kínszenvedésének, keresztútjának emlékezetére szentelt negyvennapos időszakot nevezzük nagyböjtnek. A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánatot, az áldozathozatalt és a megtisztulást szolgálja – idézi fel a tudnivalókat dr. Gerber Alajos.
„Van testi böjt, van lelki böjt is. Az a testi böjt, amikor a gyomor tartózkodik az ételtől, italtól. A lelki böjt az, amikor a lélek megtartóztatja magát a rossz gondolatoktól, cselekedetektől, szavaktól. Az a jó böjtölő, aki minden rossztól eltávolodik” – fogalmazott korábban egy görögkeleti atya, Zádoni Tichon – folytatja a hitoktató.
Divattá vált fogyókúra gyanánt is böjtölni, de ezek csak a testre vonatkoznak, s nem járnak együtt lelki megújulással. Az igazi böjt pedig megtisztulást jelent, tartózkodást, egyedüllétet. Belső rendrakást, testben is, lélekben is és szellemünkben is.
– A sportolók is a nagy megmérettetések előtt fegyelmezett élettel készülnek a várhatóan sikeres versenyre. Természetesnek tartjuk, hogy testi egészségünk érdekében időnként tartózkodjunk bizonyos ételektől, italoktól, ám lelki egészségünk ugyanúgy törődést igényel. Ennek károsodása, sérülése sokszor fájdalmasabb, és időnként visszahat testünkre is. A feltámadás örömét megelőzte a Megváltó szenvedése, mi sem kerülhetjük el – hangsúlyozza dr. Gerber Alajos, aki húsz éve hitoktató. – A felkészülési idő alatt nézzünk önmagunkba! Tegyük fel a kérdést, hogy mennyire vagyok szabad ura önmagamnak, avagy mennyire függök a külvilágtól! A vízen úszó fatuskóhoz vagy az árral szemben úszó evezőshöz hasonlítanám magamat? Van-e megfelelő önismeretem, elegendő önfegyelmem és helyes értékrendem? – hangzik a javaslat.
Dr. Gerber Alajos úgy látja, a nagyböjt ideje igazán alkalmas az önvizsgálatra. Fontos kiderítenünk, hogy tudunk-e uralkodni ösztöneinken, indulatainkon, rosszra hajló természetünkön. Meg kell szereznünk a készséget, hogy szabadon tegyük a jót, és erényes emberek legyünk. Legyen helyes önismeretünk! Szavainkkal is szükséges időnként böjtölnünk, megelőzve, hogy másokat megjegyzéseinkkel esetleg megbántunk. Majd hozzáteszi: az önnevelés életre szóló feladat. A nagyböjti idő különösen alkalmas a tudatos önnevelésre és a mások felé megnyilvánuló szolgáló szeretetre. Tegyük a környezetünkben élőknek örömtelibbé az idei húsvétot!

G.R.Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye