Ajánlott videó...Ahogy történt (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9951379 alkalommal 6750619 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Újpest is a blendén át


Pest, Buda, Óbuda egyesítésének száznegyvenedik évében, a Magyar Kultúra Napján nyílt meg a tősgyökeres újpesti Bernolák Béla Budapest blendén át című fotókiállítása a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium galériájában, ahol három újpesti kép is helyet kapott.Címkék:
Wintermantel Zsolt

Egység, évforduló

Hirmann László, a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium igazgatója Pest, Buda és Óbuda egyesítésének száznegyvenedik évfordulóján felidézte: a Károlyiak pártfogoltja, Podmaniczky Frigyes báró már gyerekkorában színes világvárost álmodott a Duna két partjára, amely cél megvalósulásáért ő maga is dolgozott felnőttként.  -  Kettős tudatunk innen való, Budapesthez és Újpesthez egyaránt kötődünk – tette hozzá az igazgató.

Wintermantel Zsolt ugyancsak eme kettős identitásról szólt, megemlítve, hogy az akkoriban létrejövő Újpest még az agglomeráció része volt.

- Ma Újpesten erős a közösség és a lokálpatriotizmus. Ugyanebben az iskolában rendezik meg két hét múlva a helytörténeti vetélkedőt, a városban helytörténeti alapítvány működik, múltunk feldolgozását és megismerését pedig az évente négyszer megjelenő helytörténeti értesítő segíti – sorolta az összetartás jegyeit a polgármester.

Művész, rendőr, magánember

Meichl Géza rendőr dandártábornok felhívta a figyelmet, a kiállító művész a Budapesti Rendőrfőkapitányság kötelékében távközlési technikusként dolgozik, és hobbiból fényképez.

- Egy fotós más szemmel látja a világot, és ráébreszthet bennünket arra, hogy gyönyörű helyen élünk, és nap mint nap elmegyünk azok mellett az épületek mellett, amelyek a fotókon szerepelnek. Egyben a kiállítással azt üzenjük a lakosságnak, hogy a rendőrség a társadalom integráns része, és köztük is dolgoznak művészek – tette hozzá.

Gordos József minisztériumi főosztályvezető végezetül felidézte, közel húsz éve annak, hogy először találkozott Bernolák Bélával, akivel máig jó kapcsolatban maradt. Gordos József méltatásában kiemelte, szereti a művész társaságát, és felelevenítette két olyan találkozójukat, amikor a fotós a lehető legváratlanabb helyzetekben érezte úgy, hogy az általa látottakat meg kell örökítenie.


(A kiállító Bernolák Béla)

Tősgyökeres újpesti

Bernolák Béla tősgyökeres újpesti lakos, első kiállított fényképét öt évvel ezelőtt készítette, műveit vásznon, nem pedig hagyományos fotópapíron élvezheti a közönség. A fotós legutóbb épp Újpesten fotózott, a városról készített képeiből hármat szintén kiállítottak Károlyiban. 

A fotós eredeti foglalkozása révén olyan helyekről és olyan szögekből is fényképezhet, ahonnan magánembereknek nincs rá lehetőségük. Késztett felvételt például a Parlamentről, az egykori vörös csillag helyéről és a Nemzeti Galéria tetejéről is. Egyes fotói spontán készülnek, más képeihez viszont az időjárás-jelentések nyomon követésével szinte az órát és a percet is megválasztja, hogy a kompozíció a legtökéletesebb legyen. Bernolák Béla ősszel Újpestről készített fotóiból szeretne kiállítást rendezni, mostani képeit a rendőrség Teve utcai székházában is ki fogják állítani. A Károlyiban február 10-ig láthatóak.

M. Orbán András
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye