Ajánlott videóKörkép extra (2018.04.13)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9957122 alkalommal 6755030 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

A legnagyobb időskori ellenség: a csontritkulás


Az oszteoporózis, ismertebb nevén csontritkulás alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi életet is megnehezíti.A csonttömeg az életkortól függően változik, fiatalkorban a csont tömegét növelő építő folyamatok vannak túlsúlyban, később az arány megfordul. A csontszövet állománya 25-30 éves korig gyarapszik, majd tömege fogyni, gyengülni kezd. Az élettanilag normális csontvesztés ekkor mintegy évi 3-5 százalék. Ha a csontépítő sejtek és a csontlebontást végző sejtek működésének egyensúlya megbomlik, akkor ennél nagyobb mértékű csontvesztés következik be, és csontritkulás alakulhat ki.

A csontritkulás első jelei:
Első jele egy kisebb baleset miatti csonttörés lehet, leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjai törnek el. Előrehaladott formájában már egy lehajolás, kisebb tárgy felemelése, köhögés is csonttöréshez vezethet. Súlyos esetben a csigolyák a test súlyától összeroppanhatnak, ami görnyedéshez és a testmagaság csökkenéséhez vezet.

A nők veszélyeztetettebbek
A betegség világszerte több százmillió embert érint, Magyarországon a lakosság 7-10 százalékát sújtja. A változás korában szinte minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved ebben a betegségben. Nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál.

A csontritkulás megelőzése
A betegség elsődleges megelőzését már gyermekkorban el kell kezdeni. Megfelelő táplálkozással és testmozgással elérhetjük azt a csonttömeget, amelyből később a csontritkulás kialakulásának veszélye nélkül veszíthetünk. Felnőttkorban a folyamatos szűrés a megelőzés legfontosabb állomása.


Csontsűrűségmérés a szakrendelőben
Az elmúlt években folyamatosan fejlődtek városunk egészségügyi intézményei. A megújulás nem csak az épületek modernizációját jelenti, hanem az eszközpark bővülését is. A januárban átadott kardiológiai és nőgyógyászati ultrahangkészülék után, Újpest Önkormányzata jóvoltából most egy csontsűrűségmérő berendezés érkezett a szakrendelőbe.
A készülék technikai átadóját április 3-án tartották. Jelenleg még próbaüzem zajlik, májustól lehet majd vizsgálatra jelentkezni. A szűréshez előjegyzésre lesz majd szükség.
 Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye