Ajánlott videóKörkép extra (2018.04.13)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9957109 alkalommal 6755017 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Női név, emberkísérlet vagy csak buliszezon?

A dizájnerdrogok veszélyei


Egy hangzatos női név, és emberkísérletek százai zajlanak le körülöttünk. Több száz fajta, szinte ismeretlen, hangulatfokozónak titulált szer van forgalomban, sem a terjesztők, sem a fogyasztók, de még az előállítók sem tudnak róluk szinte semmit.Beírjuk a keresőbe, hogy „dizájnerdrogok fajtái”. 14200 találat. Oldalak kétségbeesett szülőknek és azoknak, akik valami rendszert keresnek ebben a laikusoknak átláthatatlan világban. Ez azonban szinte lehetetlen. Hetente két-három új dizájnerdrog kerül piacra. Lényeg, hogy minél könnyebben terjeszthető és minél inkább megfizethető anyagok terjedjenek, főként a fiatalok körében.

Miért pont „dizájnerdrog”? Honnan az elnevezés?
A híres divattervezők, vagyis designerek sikere és varázsa abban rejlik, hogy ruhadarabjaik nagyon hasonlóak, mindig csak egy-egy apró változtatást hajtanak végre, saját stílusukat megőrizve teremtenek új divatot. A dizjánerdrogok rohamos bővülése és terjedése is a minimális változtatásoknak köszönhető. A már használatban lévő anyagokon csak egy molekulányit változtatnak, és máris nem minősül drognak, nincs a rendőrség által kiadott tiltólistán. Nem büntethető.

Persze ebbe a ténybe nem lehet beletörődni. Bár nem könnyű a megoldás, de azért létezik. A többi európai országhoz képest Magyarországon sokkal hamarabb terjedtek el ezek a kotyvasztott drogok, de éppen ezért hamarabb és gyorsabban is alakult ki egy szabályrendszer, amivel az elmúlt években sikerült visszaszorítani a használatukat.

A jelenlegi helyzetről és a dizájnerdrogokra vonatkozó szabályozásokról és büntetésekről
2010-ben egyszerre nagyon megnőtt az új, ismeretlen drogok száma, különösen Magyarországon. A klasszikus drogok, illetve a dizájnerdrogok lefoglalási aránya 40-60 százalék lett – mondja dr. Fülöpné dr. Csákó Ibolya c. r. alezredes. – 2012 lépett hatályba az új, pszichoaktív anyagokra vonatkozó szabályozás, így 2016-tól kezdett megtorpanni, illetve visszaszorulni a dizájnerdrogok jelenléte. Jelenleg a lefoglalási adatok alapján körülbelül 50-50 százalék az arány. A fesztiválokon még mindig a klasszikus drogok használata a jellemző. Ha egy személyt drogfogyasztás miatti rosszullét következtében szállítanak kórházba, akkor nem indul büntetőeljárás. Amennyiben azonban egy rendőri ellenőrzés során merül fel a drogfogyasztás vagy kábítószer-birtoklás gyanúja, akkor rendőri intézkedés kezdődik és a helyi rendőrkapitányságra szállítják. Vizeletvizsgálat alapján a szakértő megállapítja, hogy valóban fogyasztott-e kábítószert, és ha igen, milyet. Amennyiben igazolódik a kábítószerfogyasztás vagy -birtoklás, két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Dizájnerdrogok esetében a fogyasztás és a csekély mennyiségű birtoklás nem minősül bűncselekménynek. A 2017. május 23-án életbelépő új szabályozás szerint csekélynek a két gramm alatti mennyiség minősül. Egy év szabadságvesztéssel büntethető azonban a dizájnerdrogok kínálása és átadása is. Ha ez a kínállás, illetve átadás egy fiatalkorú személy irányába történik, akkor súlyosabb a büntetés: kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki .

Hogyan segíthetünk, ha egy barátunk, ismerősünk, vagy esetleg a gyermekünk bajba kerül?
Sajnos manapság sokkal nehezebb meghatározni az úgynevezett dizájnerdrogok tüneteit, mint 15-20 évvel ezelőtt. Akkor pár fajta volt, és fel voltunk rá készülve – magyarázza Győrfi Pál, az országos mentőszolgálat szóvivője. – Ma, amikor hetente két-három újabb szer is piacra kerül, senki nem tudhatja a fogyasztás tüneteit és következményeit sem. Rövid, közép- és hosszú távú hatásai is lehetnek. A rövid esetében azonnali szívleállás vagy légzésproblémák léphetnek fel, azonnal reagál a szervezet. A középtávú hatás esetében lehet, hogy aznap még semmi baja az illetőnek, de másnap vagy harmadnap, vagy akár hetekkel később előjönnek az utóhatások, a belső szervek elégtelen működése jelentkezik. Hosszútávú hatás esetében pedig egy, akár évekkel később jelentkező betegség oka a (már szinte el is felejtett) fiatalkori drogfogyasztás. Ha egy barátunkon tapasztaljuk, hogy életveszélyes helyzetben van, akkor egyértelműen a mentőt kell értesíteni. Ha „csak” furcsa viselkedést tapasztalunk, akkor annak a megoldása már az emberi kapcsolatokon múlik. Egy jó baráti kapcsolatban, vagy egy megfelelő szülő-gyermek viszonyban ezek a témák egyszerűen nem lehetnek tabuk. Segíteni csak akkor lehet, ha tudjuk a problémát. Sajnos nem lehet egyértelmű receptet adni arra, hogy hogyan segíthet egy laikus. Több száz ilyen szer van forgalomban, mind-mind más hatással, és persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy minden emberi szervezet más és más, így a legszélsőségesebb tünetek merülhetnek fel. Az egyetlen örökérvényű tanács, hogy nagyon figyeljünk közvetlen környezetünkre. Nem csak a barátaink, ismerőseink lehetnek bajban.Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye