Ajánlott videóHelyi érték (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9957109 alkalommal 6755017 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Végállomás, toronnyal

Tizesvillamos különjárat


Az újpesti víztoronyhoz hasonló torony aligha van a világon! Nem műfaján belül, mármint a víztornyok között, hanem egyáltalán… Az Eiffel, az Eiffel nyilvánvaló, de más is a szerepe Párizsban, mint a mi víztornyunknak itt, Újpesten. Mert aligha van torony valahol, akárhol, ami úgy illeszkedne a környezetébe, mint a mienk! Egyszerre erős, elegáns, hatalmas, megnyugtató, és szempillantás alatt megkülönböztethető mindegyik másiktól.
Ha ezerről mutatnának fotót, mi azonnal ráböknénk: ez az újpesti víztorony!
Főleg, hogy ott magasodik egy villamosvonal, a volt 10-es, végállomásaként Rákospalota és Újpest határán. Uralja a helyzetet tulajdonképpen a kikötőig.
De arra talán nem gondolt senki, hogy egyáltalán mi ez, hogy került oda, és mi célból. Igen, ez a víztorony, de ezen kívül semmi több.

Pedig érdekelhetne bennünket, hogy 107 éve, 1911 április 1-én kezdték meg a vízvezeték-hálózat csőfektetését, július 1-én pedig a víztorony építését, és ezzel egy mérnöki alkotást tettek Újpest szimbólumává.

A vízművet úgy kellett megépíteni, hogy 60 000 lakossal számolva, naponként és fejenként 120 liter fogyasztást véve alapul, szállítóképessége 7200 köbméter legyen.
A feltételeket viszont már úgy szabták meg, hogy kapacitása egy 100 000 fős várost is el tudjon látni, és a vezetékhálózat alkalmas legyen egyéb közfogyasztásra (pl. utak locsolására, tűzoltásra) egyaránt.
A városhoz a vízmű kialakítására három ajánlat érkezett: két fővárosi társaság mellett egy belga cég tett ajánlatot a koncesszióra. Az utóbbi tette a legkedvezőbb ajánlatot, és elnyerte a megvalósítás jogát.
Érdekes a fogyasztók számának és a vízfogyasztásnak az alakulása: amíg 1913. május 13-án 450 fogyasztót regisztráltak, addig 1914 májusában már 1212, két év múlva pedig 1712 fogyasztó szerepel a nyilvántartásban. 1914-ben 735 köbméter volt a vízfogyasztás, ez 1915-ben már csaknem a duplája, 1256 köbméter.

Az újpesti víztorony egy 1500 négyzetméteres, 15 méter átmérőjű medencét foglal magában. Teljesen megtöltve, a vízszint 40 méter magasan áll az utca, és 54 méterrel a Duna „0” szintje fölött. Alapozása 19 méter átmérőjű, 2,4 méter vastag betonlemez. A tető vasszerkezetének súlya 20,2 tonna, alátámasztó szerkezete 9,4 tonna. Az építőköltségek – az építés idején
– 225.000 koronát tettek ki.
Az újpesti városi vízmű Zarka Elemér műszaki tanácsos tervei szerint készült, építette Schreiber Gyula vállalkozó. Az építés 1912. július 8-án fejeződött be, kulcsai „átadattak a vízvezeték üzemvezetőjének”.
Kialakításánál figyelemmel voltak arra, hogy az építmény a város díszére legyen, és annak jelképévé váljon.
2003 februárjáig látta el a környékbeli gyárak vízellátását, azóta ipari műemlék, nem használják.
De gyönyörű!

Réti János 
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye