Ajánlott videóKörkép -3- (2018.03.09.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9818464 alkalommal 6651958 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Helytörténeti előadássorozat indult


Februártól a Rácz Gyöngyi Közösségi Központban található Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjteményben tárlatvezetéssel egybekötött előadás-sorozat kezdődött el. A program térítésmentes, és minden érdeklődőt, a kisdiákoktól az egyetemi hallgatókig, a nyugdíjasoktól a civil szervezetekig szeretettel várnak a szervezők.Három alkalommal, telt ház mellett folyt csoportos bemutató. Az ELTE hallgatóinak tartott programon külön előadóként részt vett Szuhay Péter muzeológus, a Magyar Néprajzi Múzeum munkatársa, aki az újpesti gyűjtemény méltatása után a fotográfia néprajzi, szociográfiai jelentőségéről tartott remek előadást. A Károli Gáspár Református Egyetem pedagógia, valamint szociális munkás diákjai egy héttel később látogattak el – a Magyarországon ez idáig kuriózumnak, példa nélkülinek tartott – muzeális gyűjteménybe. Az Újpesti Nyugdíjas Klub telt házas rendezvényén a helyi cigány nemzetiség életét idézte fel 1840-től 1994-ig Molnár István Gábor helytörténeti kutató. A gyűjtemény 4500 dokumentumot, fényképet, muzsikusrelikviát, szegkovácsszerszámokat és termékeket tartalmaz, mely anyagból 17% fért fel a tablókba, tárolókba rendezve. Mesélt az 1842-ben még "új magyarként" definiált, római katolikusként, Dunakeszin keresztelt leánygyermekről, a zsidó iparosokkal együtt a Károlyi gróf alapította Újpestre települt szegkovácsokról, és Babits Mihály Kártyavár című regényében is ábrázolt muzsikusokról, valamint a piarci kereskedőkről, akikkel együtt formálódott, gazdagodott e Duna-parti település, amely ma városrészként is Újpest maradt.

Molnár István Gábor, aki a múzeum mellett a helyi cigány önkormányzatot is vezeti, elmondta, hogy az előadásokat folyamatosan szervezik, szeretnék ha az újpesti iskolák tanulói történelemóra keretében látogatnának el a gyűjteménybe.

Külön megtiszteltetés, hogy dr. Zsigmond Barna Pál, Újpest alpolgármestere a sorozat fővédnökségét elvállalta.

Váradi KrisztinaKiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye