Ajánlott videóHelyi érték -Portré- (2018.02.09.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9684332 alkalommal 6558432 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Adventi készülődés


Az adventi időszak a Szentestét megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig tart. Korábban szokás volt ilyenkor böjtöt tartani, tiltották a zajos mulatságokat és az ünnepélyes házasságkötéseket. A böjt hagyományos értelemben tartózkodás jelent az evéstől, ivástól, vagy szenvedélyeinktől. Tudatosan böjtölni vallási, spirituális, politikai, illetve egészségügyi okokból is lehet.Böjt

Manapság a böjt nem csak az egyházi értelemben vett böjtöt jelenti, hanem egy-egy ételtől, italtól vagy szenvedélyünktől való tartózkodást is. A böjtnek rengeteg változata ismert: az emberek ilyenkor szokták elhagyni a hús, a tojás, a gabonafélék fogyasztását, illetve a cigaretta, az alkohol, vagy egyéb más az egészségre káros szerek használatát. Fontos, hogy ha elhatározzuk, hogy böjtölni fogunk, ne kényszerként fogjuk fel, hanem lehetőségnek arra, hogy megkíméljük és megtisztítsuk a szervezetünket a sokat fogyasztott, illetve a káros termékektől.

Az adventi böjt időszakában felkészíthetjük a szervezetünket a téli hirtelen nagy kalóriabevitelre. Ki tudna ellenállni a mama töltött káposztájának, vagy egyszerűen mesés diós és mákos bejglijének?

A böjt pozitív egészségügyi hatásai:

Sokan a fáradtság vagy betegség idején előnyben részesítik a böjtöt a gyógyszerekkel szemben. Szerintük hagyni kell, hogy a test végezze el a piszkos munkát, ezzel elősegítve a gyógyulási folyamatokat.

A böjt segíti a béltisztítást, serkenti az anyagcsere- és oxidációs folyamatok végtermékeinek, a kívülről felvett káros anyagok, illetve mérgek kiválasztását. Felgyorsítja a zsírok, fehérjék, vitaminok, ásványok és egyéb alapanyagok távozását.

A savtalanítás és lúgosítás esetében a testünk savassága megszűnik, a sejtek működése pedig helyreáll.

A terápiás böjt enyhíti a fej- és hátfájás, az allergia és az emésztési zavar, túlsúly panaszait.

 

Böjttípusok

 

A folyékony nyers étrend alkalmával a frissen leturmixolt, lepréselt gyümölcsök és zöldségek levét fogyasztjuk el a nap folyamán.

A szilárd nyers étrend keretein belül friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk.

Bővített nyers étrend: A szilárd étrendet teljes kiőrlésű gabonafélékkel, főzelékfélékkel, burgonyával egészítjük ki. 4-5 napnál tovább nem ajánlott.

Gyümölcssaláta: Különböző gyümölcsök, alma, körte, narancs, banán, kivi feldarabolásával készítünk egy gyümölcstálat, amelyet 5-6 étkezés alkalmával elfogyasztunk a nap folyamán.

M.G.
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye