Ajánlott videó



Körkép -2- (2017.10.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

Kapcsolatok











Az oldalt 9215828 alkalommal 6215885 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Szőlőszüret az otthonunkban


A szőlő finom édes gyümölcs, vagy nyersen szoktuk fogyasztani, vagy édességek készítésénél. Változatosságot vihetünk a család asztalára, ha a megszokott ételsoroktól eltérően készítjük az ételeket szőlő felhasználásával. Lettner Annamária dietetikus tippjei.



A szőlő sok fajtája kapható a piacon, válogathatunk a fehér, piros, bordó, lila vagy kék szőlőszemek között.

Otthon a szőlő élettani hatásait szüretelhetjük le. Magas a víztartalma, azonban a tápértéke miatt laktató. Tartalmaz C-vitamint, az összes B-vitamint, ásványi anyagokat: kálium, vas, magnézium, réz, cink foszfor, szelén.

Fáradtság ellen a sárga szőlő javasolt. Jó vizelethajtó a káliumtartalma miatt, a vesék munkáját segíti, mert a húgysav savasságát csökkenti. Antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő, köszvény, reuma enyhítésére is hatásos. Az immunrendszert erősíti: sok polifenol van benne, rezveratroltartalma daganatellenes, a mellrák megelőzésére a lila concord szőlő hatásos.

A szőlő asszimiláció ereje a legmagasabb, az asztmás, allergiás betegeknél jó hatású. Fékezi a neuro-degeneratív betegségek és az Alzheimer-kór kialakulását, Az időskori látás elvesztése és a szürkehályog kialakulása ellen a magas flavonoidok védenek. A szív és érrendszeri problémák ellenszere: megakadályozza a vérrögök kialakulását, szabályozza a vérnyomást, rugalmassá teszi az ereket, csökkenti az infarktusveszélyt, vértisztító hatású.

A szőlőhéjban a szaponinok megakadályozzák a koleszterin emelkedését. Regenerálja az izmokat edzés után. Jó a székrekedés ellen, ami a szőlőben lévő savaknak, cukroknak, cellulóznak köszönhető.

A szőlőlé az emésztést segíti, tisztítja a bélrendszert, fokozza az epeelválasztást és a bélmozgást. Reggel a szőlőlé a migrénre jó hatású.

A vörös szőlő magja erősíti a hajszálereket.

A szőlőmagolaj többszörösen telített zsírsavakban gazdag. Salátákhoz, főzéshez, sütéshez használható. Kozmetikai célokra is kiváló, bőrregeneráló, feszesítő, ránctalanító.


Szőlős receptek


Szőlős rizs

Hozzávalók:
0,5 kg leszemezett rozé szőlő
1 csésze jázmin rizs
2 csésze forró víz
3 evőkanál szőlőmagolaj
Só, 4 szem szegfűbors, 4 szem szegfűszeg, késhegynyi őrölt koriander

Az olajon átpirítjuk a rizst, majd felöntjük forró vízzel. A fűszerekkel átkeverjük, és fedő alatt egész kis lángon puhára pároljuk. Amikor készen van, óvatosan belekeverjük a szőlő 4/5-ét. Meleg vízbe mártott merőkanállal formázva tálaljuk. Száraz sültekhez adjuk, tálaláskor a maradék szőlőt rászórjuk.


Szőlőszósz

Hozzávalók:
0,5 kg szemezett saszla szőlő
2 evőkanál szőlőmagolaj
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál nádcukor
1 citrom leve és reszelt héja
Késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg
Só, késhegynyi őrölt fehérbors

A cukrot kicsit karamellizáljuk, csak zsemleszínűre. Felöntjük egy kevés vízzel és az olajjal. Beletesszük a szőlőt, a fűszereket, és állandó keverés mellett ügyelünk rá, hogy a szőlőszemeket bevonja a cukros máz. A keményítőt elkeverjük 3 dl vízzel, és behabarjuk a szószt. Ízesítjük a citrommal ízlésünknek megfelelően. Sült vagy töltött csirkéhez, sertéshúshoz, tofuhoz tálaljuk. Reszelt citromhéjával díszítjük.


Szőlős tápióka

Hozzávalók:
10 dkg tápiókagyöngy
1 fürt leszemezett piros szőlő
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál nádcukor
1 kiskanál vaj
3 dl zabtej

A tápiókát beáztatjuk vízbe fél órára. Egy nagyobb lábosba beletesszük a tejet, cukrot, vajat. Belekeverjük a tápiókát, és megfőzzük. Amikor megduzzadtak a gyöngyök, levesszük a tűzről, és belekeverjük a szőlőt. Üvegtálkákba adagoljuk, majd hűtőbe tesszük. Tálaláskor díszíthetjük csokiforgáccsal, folyékony lekvárral vagy tejszínhabbal.


Sajtkrémtekercs szőlővel

Hozzávalók:
10 dkg szeletelt trappista sajt
1 doboz sajtkrém
1 fürt apró szemű szőlő
Őrölt római kömény, szerecsendió, aprított petrezselyem

A sajtkrémet kikeverjük a fűszerekkel. A sajtszeleteket vastagon megkenjük a krémmel, majd pár szem szőlőt teszünk egymás mellé az egyik szélére, és feltekerjük. Addig folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak. Tálalásig hűtőbe tesszük. Sajtkrém helyett készíthetjük túrókrémmel, mascarponéval is.


Sajtgolyó szőlővel

Hozzávalók:
10 dkg reszelt eidami sajt
1 doboz sajtkrém
1 evőkanál zabpehelyliszt
1 fürt fekete szőlő
őrölt szerecsendió, koriander
5 dkg reszelt trappista sajt

A sajtkrémet, eidami sajtot, lisztet, fűszereket összekeverjük. Golyókat formálunk, és mindegyik közepébe 1 szem szőlőt teszünk. Megforgatjuk a reszelt trappista sajtban. A massza állagát a zabpehelyliszttel szabályozzuk. Tálalásig hűtőbe tesszük.

Jó étvágyat!
Lettner Annamária dietetikus



Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák







Kapcsolatok