Szavazás
Újpesten ősszel sem áll meg az élet. Melyik közelgő programon szeretnél részt venni?
A Káposztásmegyeri Sport-és Egészségnap, Futó és Kerékpáros Fesztiválon szeptember 23-án
A Szüreti Mulatságon szeptember 23-án
Az Őszi Sportparti szeptember 30-án
Ha lehet, mindegyiken
Még nem döntöttem el

Ajánlott videó



Körkép -1- (2017.09.15.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Helytörténeti Értesítő


Újpesti Helytörténeti Értesítő

Az összes Helytörténei Értesítő...

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

Kapcsolatok











Az oldalt 9102696 alkalommal 6131812 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

A hónap sztárja a tök


A tök nyári idény zöldség. Alacsony energia, fehérje és szénhidrát tartalma miatt a fogyókúra és cukorbeteg étrendben jól alkalmazható. Szerves sókat tartalmaz, ami a máj és a hasnyálmirigy működésére kedvezően hat. Sok ásványi anyagot tartalmaz: nátrium, mangán, réz, cink, vitaminokat: C,- B1,- B2 béta karotin. Rost tartalmának köszönhetően nyersen, sütve, főzve egészséges táplálék.



A tök magja, értékes omega-6 zsírsavakat és ásványi anyagokat tartalmaz. Csökkenti a koleszterin szintet, és a prosztata problémákra is hatásos.

A tökmagolaj egyedi ízével a salátákhoz jól illik.
Először a kisméretű zsenge tök jelenik meg a piacon. Ezt a tököt nem kell kimagozni, meghámozni sem, csak megmosni. A két végét levágjuk, vastag szeletekre felkarikázzuk. Roston süthetjük, kiránthatjuk, vagy rakott tököt készíthetünk belőle.
A nyári tök legismertebb felhasználási formája a főzelék. Azonban ezt is ízesíthetjük a kapor mellett tejföllel, lecsóval, paradicsommal, fűszerpaprikával, ecettel, vagy kapor nélkül is.

Duplán töltött tök. A tököt megpucoljuk, félbe vágjuk és kikaparjuk a belső részét, majd kiolajozott tepsibe tesszük. Darált húst hagymával, fokhagymával olajon átpirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, kaporral, fűszerpaprikával. Belekeverünk 2 evőkanál áztatott zabpelyhet és 2 db tojást. Félig töltjük vele a tököket. Egy fürtös uborkát megpucolunk, félbevágjuk, kikaparjuk a belső részét. Két cső kukoricáról levágjuk a szemeket. A kikapart belső részt újhagymával, kukoricával és kaporral olajon megpirítjuk. Belekeverünk 1 evőkanál zabkorpát, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Megtöltjük az uborkákat, és belehelyezzük a hústöltelékbe. Az egészet megszórjuk reszelt sajttal, és megsütjük.
 
Lettner Annamária dietetikus 



Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák















Kapcsolatok