Szavazás
Újpesten ősszel sem áll meg az élet. Melyik közelgő programon szeretnél részt venni?
A Káposztásmegyeri Sport-és Egészségnap, Futó és Kerékpáros Fesztiválon szeptember 23-án
A Szüreti Mulatságon szeptember 23-án
Az Őszi Sportparti szeptember 30-án
Ha lehet, mindegyiken
Még nem döntöttem el

Ajánlott videó



Körkép -1- (2017.09.15.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Helytörténeti Értesítő


Újpesti Helytörténeti Értesítő

Az összes Helytörténei Értesítő...

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

Kapcsolatok











Az oldalt 9102698 alkalommal 6131814 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Burgonyás ötletek


A burgonyát nagyon sokféle módon elkészíthetjük, újabb fűszerekkel, alapanyagokkal más ízeket érhetünk el. Lettner Annamária dietetikus tippjei.



A leveseket készíthetjük savanykásan, tejfölös, tárkonyos, kapros, babérleveles ízesítéssel. Paradicsomosan bazsalikom, koriander, majoránna, őrölt kömény fűszerezéssel.  Zöldségesen, zeller, sárgarépa, zöldbab, gomba hozzáadásával. Ezeket elkészíthetjük krémlevesnek is, a tetejére szórhatunk reszelt sajtot. Magyarosan, lecsós, hagymás, fűszerpaprikás ízekkel. Tehetünk bele tarhonyát, lebbencstésztát, csurgatott tojást, vagy marhahúst, sertéshúst, kolbászt, virslit, ízlésünknek megfelelően. 

A főzeléket a fűszerek változtatásával is különlegessé tehetjük.

A burgonyasaláták is nagyon kedveltek. Lehet ecetes, kefires, tejfölös, majonézes változat is. Újhagymával, zellerrel, paradicsommal, kovászos uborkával, kaporral, gombával, zöldborsóval, kakukkfűvel, tárkonnyal.

A lereszelt nyers burgonyából is sokféle feltétet készíthetünk.

Tócsni
Hozzávalók:
80dkg lereszelt nyers burgonya
1 db tojás sárgája
1 dl tejföl
Só, őrölt bors,- szerecsendió, zúzott fokhagyma
Olaj a sütéshez

A burgonyából egy száraz konyharuhával kinyomkodjuk a nedvességet. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, és a fűszereket. Kisebb lepényeket formálunk belőle, és forró olajban kisütjük pirosra.

Juhtúrós kremzli
Hozzávalók:
60 dkg lereszelt nyers burgonya
3 db tojás
10 dkg liszt
1fej reszelt vöröshagyma
Só, őrölt bors és római kömény
3 evőkanál olaj
3 dkg vaj
20 dkg juhtúró
3 dl tejföl

A tojásfehérjét habbá verjük. A burgonyát, lisztet, tojássárgáját, hagymát, fűszereket összekeverjük. Végül a habot is beleforgatjuk. Egy tepsit kikenünk olajjal, és beleöntjük a keveréket. Forró sütőben, magas hőfokon pirosra sütjük. A vajat kikeverjük a juhtúróval. A megsült burgonyát felkockázzuk, és rákenjük a juhtúrót. Tejföllel tálaljuk.

Francia burgonya
Hozzávalók:
1 kg héjában főtt, felkarikázott burgonya
2 dl tejföl
6 dkg vaj
2 evőkanál liszt
4 dl tej
Só, őrölt bors
4 db tojás, evőkanál olaj
2 evőkanál zsemlemorzsa

A tojásfehérjét habbá verjük. A vajon a liszttel és tejjel mártást főzünk. Ha kihűlt, belekeverjük a tejfölt, a tojássárgáját, a fűszereket, végül a felvert habot. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, meghintjük zsemlemorzsával. Egy réteg burgonya karika kerül bele, erre tojásos massza, majd megint a burgonya, amíg a hozzávalók tartanak. A tetejére tojásos massza kerüljön. Sütőben aranysárgára sütjük. Ez lehet alapja más rakott burgonyának is, más hozzávalókkal, ízlésünknek megfelelően, például főtt tojás, gomba, száz zeller, padlizsán, cukkini hozzáadásával. A teteje is mindig más lehet: sült lilahagyma, paprikakarika, paradicsomkarika, padlizsánkarika, gombaszeletek, sajtlapok, reszelt sajt.

Jó étvágyat!



Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák















Kapcsolatok