Ajánlott videóKörkép -2- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9953066 alkalommal 6752036 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Hitelesség és bizalom


Június 13. a magyar védőnők napja. Ez alkalomból az év védőnője kategóriában kapott Családháló-díjat Pollák Frigyesné Gabriella, az Újpesti Védőnői Szolgálat munkatársa. Az újpesti védőnő egy szakmai zsűri ajánlása után internetes szavazáson nyerte el a megtisztelő címet. – Gratulálok a díjhoz.

– Köszönöm. Ez egy hatalmas pozitív visszajelzés arra, amit én már harminc éve hivatásomként művelek. Megerősít abban, hogy jó helyen vagyok.

– Mesélte, hogy meg is hatódott a díjátadó ünnepségen.

– Igen, konkrétan végigsírtam. Főleg, hogy azok a családok szavaztak rám, akikkel dolgozom vagy dolgoztam az elmúlt évtizedekben. És ez hihetetlenül jólesik.

– Látszik, hogy komoly hivatástudata van. Miért lett önből védőnő?

– Egészségügyi szakközépiskolát végeztem, és valahogy úgy éreztem, hogy ez lesz az én utam. Alapvetően azért kezdtem bele, hogy gyerekekkel foglalkozhassak, de egy védőnő körülbelül a munkája egyharmadában foglalkozik velük, sokkal inkább a szülőkkel kell megtalálni a közös hangot.

– Egy elsőgyerekes szülő mindentől félti a kisbabát, miközben rokonoktól, barátoktól, és persze főleg az internetről érkeznek biztosnak hitt, sokszor egymásnak ellentmondó tippek a kérdésben.

– Igen, talán ez a legfontosabb, hogy valaki konkrét, szakmai alapokon nyugvó tanácsot adjon a szülőknek. De arra is figyelni kell, hogy ami jó az egyik családnak, az nem biztos, hogy megfelel a másiknak, és persze minden kisbaba más. Úgyhogy azt is meg kell erősíteni a szülőkben, hogy csak olyan tanácsot fogadjanak meg, ami nekik és a babájuknak is a legjobb. Arról nem beszélve, hogy az interneten mennyi butaságot lehet olvasni a témában.

– Folyamatosan változnak a gyereknevelési trendek, teljesen mást mondanak most szoptatásról, fürdetésről, altatásról és egyéb babagondozási kérdésekről, mint régebben. A védőnőnek követnie kell ezeket a trendeket?

– Valóban teljesen mások a társadalmi elvárások, orvosi tapasztalatok, sőt a jogszabályi környezet is, mint amikor pályakezdő voltam. Ezeket a változásokat természetesen követnünk kell. De azért nem mindig a legújabb a legjobb. És a legfontosabb a személyiségünk, hiszen a családok jó esetben a bizalmukba fogadnak minket, ez pedig nem az aktuális trendeken múlik. Hitelesnek kell lenni.

– Vagyis a hitelesség és a bizalom a legfontosabb?

– Igen, el kell érni, hogy a szülők beengedjenek a családba, merjenek kérdezni, és elfogadják a tanácsaimat. Az is nagy kihívás, hogy a huszonéves szülőkkel megtaláljam a közös hangot, velük is elfogadtassam magam. Ez tart fiatalon, mert ugye, ahogy én öregszem, a szülők egyre fiatalabbak lesznek. (Nevet) Nagyon sokrétű foglalkozás ez, ezért is szeretem.

– Ez a szavazás azt mutatja, hogy sikerült elfogadtatnia magát a családokkal, akikkel foglalkozott, foglalkozik.

– Jaj, hát erre nehéz mit mondanom. Tényleg az a legnagyobb elismerés, hogy ők szavaztak rám.

JUHÁSZ MÁTYÁSKiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye