Ajánlott videóKörkép -4- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9951313 alkalommal 6750562 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

A 8-as villamos, amikor még járt, nem ment el a Fóti útig, hanem elhagyva a volt Bányagépgyárat, lement, hogy balra megcsinálja a hurkot, a két kocsmával, a Kanyarral és a Don-kanyarral. A Fóti út pedig fontos hely Újpest életében. Mert ott a sarkon a Kutató és mögötte az Izzó lakótelep.Nem sok gyár épített lakótelepet, hogy az ott dolgozók lakáshelyzetét javítsa. De az Izzó, a hajdani Egyesült Izzó igen. (A világért sem akarok a Wikipédiával vitatkozni, de az Izzó lakótelep nem 1974-ben kezdett épülni, mert én már 1972-ben ott laktam. És nem is az első házban. Szilveszterkor ugyanis Naszvagyi Vilivel rögtönöztünk egy dalt, ami úgy kezdődött, hogy „Szervusz, ’73, minden jót nekünk…”, és ez csak ’72 szilveszterén lehetett. De a lényegen ez már mit sem változtat.)

Szóval úgy volt, hogy beadtuk a lakásigényünket. A vállalati négyszög jól megrágta, az utolsó szót kimondó bizottság elfogadta, és mi lakást kaptunk. Ez akkoriban óriási dolog volt, mert tíz-húsz évig is lehetett volna várni, ha sikerrel járunk egyáltalán.

A Reviczky utcában jutottunk lakáshoz, aminek amúgy köze nem volt a Reviczky utcához. Mert csak a házak legrövidebb szakasza érintette, az oldalfal nézett a költőről elnevezett utcára. Akkorra már elkészült a Fóti útra néző szalagház, és „növekedtek” a négyemeletes kockaházak, mígnem tényleg elérték a Reviczky utca vonalát.

A negyedik emeleten kaptunk lakást, mert az volt a legolcsóbb, és olyat kértünk. Végtelen örömmel költöztünk be. Az épület Fóti út felőli részének első lépcsőházában volt a lakásunk. Cselényiéké a második, a középső lépcsőházban. Török Robi meg a harmadikban, a másik szélsőben lakott.

A negyedik emeletről beláthattuk az egész építkezést, ami valójában már túlhaladt a mi utcánkon, és folytatódott Megyer felé. Az Erdősor utca házsora, már nem az Izzóé.

Ott tényleg mindenki ismert mindenkit. Ha másképp nem, a gyárból. Így a telep valóban olyan volt, mint egy falu. Össze-összejártunk a közelebbi és távolabbi szomszédokkal. És amikor későn értünk haza – volt ilyen, hajjaj –, akkor a már otthon tartózkodó lakók hallgathatták a szövegünket, ha tetszett nekik, ha nem.

Nőttek a gyerekek, és a Fóti úti általános iskolába jártak. Először kisdobosok, majd úttörők lettek, és az Izzó lakótelepről mentek a középiskolába. Nagyjából azonos korosztály lakott az Izzón, ugyanis a mi generációnk nagyjából azonos életkorban nősült és nagyjából azonos korban gyerekesedett. Ennek ellenére nem tudok róla, hogy a gyerekek között szerelem, aztán házasságkötés akadt volna. Legalábbis akkor nem. Persze ettől még boldogan élhetnek azok a házaspárok, akik ott ismerkedtek meg, együtt gyerekeskedtek és össze is házasodtak a mi tudtunk nélkül.

A szalagházban lakott Kadleczovics Géza, az utca sarkán Szilvási Ákos és felesége, a velünk szemközti házban Halm Ottó és családja. Azt hiszem, a felesége volt Hold Zsuzsa, az ugyancsak válogatott kosaras és fiuk, Halm Roland, aki szintén játszott a válogatottban. Hogy hátrább kik laktak, arra nem emlékszem. Igaz, változtak a generációk, változott a gyár összetétele is.

Nem lehet mondani, hogy a telep agyon lett volna dekorálva, de a mi két Reviczky utcai házunk oldalán volt két fémrátét, dekoráció gyanánt. Az egyik házon egy hazasiető férfi alakja volt látható, a másikon, a miénken gyerekek játszottak valami sétatéren.

Mikor későn mentünk haza, mindig elhangoskodtuk, hogy mi nem lakhatunk abban az épületben, amin a dolgozó siet haza a munkából. Mi csak ott lakhattunk, ahol a gyerekek játszottak. Mert a fő – mondtuk akkor –, hogy a „gyerek a napon legyen”! És úgy is volt…

Réti JánosKiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye