Ajánlott videóÚjpesti sport -2- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9957089 alkalommal 6754998 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Újpesti Önkormányzati Rendészet

A név változott, a feladat maradt


Április elsejétől az Újpesti Közterület-felügyelet új neve Újpesti Önkormányzati Rendészet lett. A névváltozásról és a feladatkörökről Cserna Sándor osztályvezetővel és Mohai Zoltán osztályvezető-helyettessel beszélgettünk.Mikor jött létre az Újpesti Közterület-felügyelet és miért volt szükség erre a névváltoztatásra?

Cserna Sándor: Az Újpesti Közterület-felügyelet 2009. május 15-étől létezik. Az Önkormányzat Városüzemeltetési Főosztályán belül, önálló szervezetei egységként működött a felügyelete, egészen 2017. április elsejéig. Ekkor került sor erre a névváltoztatásra. Egy 2013-ban hatályba lépett törvény adott lehetőséget az önkormányzatok képviselő-testületeinek, hogy egy önálló rendészeti szervet hozzanak létre. Különböző működési formák vannak. Újpesten továbbra is az Önkormányzat szervezeti egységében, a Városüzemeltetési Főosztályon belül működik a rendészeti osztály. Úgy gondolom, hogy a névváltoztatásra a feladatkörök pontos meghatározása miatt volt szükség. Nagyon sok fogalmi zavar keletkezett a közterület-felügyelet elnevezésből. Az újpesti lakosok közül sokan azt gondolták, hogy a közterület-felügyelők felelnek a közterületek tisztaságáért is. Ezért kollégámmal és helyettesemmel, Mohai Zoltánnal javaslatot tettünk, hogy a közterület-felügyelet neve ezentúl Újpesti Önkormányzati Rendészet legyen.
Mik tartoznak a rendészeti osztály feladatkörébe, illetve a névváltoztatással bővültek-e a feladatok? 
Mohai Zoltán: Az alapvető feladataink nem változtak meg. A rendészeti feladatokat ellátó személyek azonban plusz jogosultságokat kaptak. A legfontosabb, hogy ezzel a törvénymódosítással a közterület- felügyelő már rendészeti feladatokat ellátó hivatalos személy lett. A hangsúly a hivatalos személy besoroláson van. A törvénymódosítással az alapfeladatok megmaradtak.  A közterület jogszerű használatának ellenőrzése, illetve a jogellenes cselekmények megelőzése, megszűntetése maradt a közterület-felügyelők elsődleges feladata. Azt kell kiemelni, hogy az intézkedések kapcsán a kényszerítőeszközök alkalmazásában bővült a felügyelők jogköre. Rendőrbot, szolgálati kutya és a bilincs is rendelkezésükre áll. Ezek érintik a rendészet dolgozóinak képesítéseit is, ezért, aki 2012 előtt szerzett képesítést, annak újra vizsgáznia kell.

Korábban említették, hogy a névváltoztatásra a fogalomzavar elkerülése miatt volt a legnagyobb szükség. Mik azok a feladatok, amelyekről a lakosok eddig úgy gondolták, hogy a „közteresek” feladata, pedig valójában nem? 

Cserna Sándor: Ahogy már mondta, többször szembesültünk vele, hogy a lakosok úgy vélik, hogy a közterületek tisztántartása a közterület-felügyelők feladata, de ez nem így van. A névváltoztatás a feladatkör pontosítására nagyon alkalmas, hiszen ez a szervezet alapjában véve rendészeti feladatokat lát el. Elsődleges feladatunk az önkormányzati tulajdon védelme, a közterületek, közparkok rendjének biztosítása, illetve a közterületen elkövetett jogsértések megakadályozása, szankcionálása.

Hamarosan elkezdődik a rendezvényszezon, ami a rendészeti osztály dolgozóinak is plusz feladatokat jelent. Milyen előkészületek zajlanak? 
Cserna Sándor: Részt veszünk a rendezvények szervezéséről szóló megbeszéléseken, illetve nagytakarítást végeztünk a saját házunk táján. Rendbe raktuk a gépjárműveinket, motorkerékpárjainkat, illetve ellenőriztük, hogy megvannak-e az út és területelzárásra alkalmas bójáink, eszközeink, kordonszalagjaink. Ezen felül minden hónapban van egy olyan megbeszélésünk, amin a felügyelet minden tagja részt vesz, megbeszéljük és kiosztjuk a soron következő rendezvénnyel, rendezvényekkel kapcsolatos feladatokat. 

DV.Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye