Ajánlott videóÚjpesti sport -2- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9966881 alkalommal 6762445 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Szavalóverseny a költészet napján

Hatágú síp


Többéves hagyomány már, hogy az újpesti diákok a Hatágú síp című szavalóversennyel emlékeznek meg a költészet napjáról. A versenyt már közel 25 éve a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában (UMSZKI) rendezik. Az idei verseny elnökével, Németh Edit Évával, a Közművelődési és Oktatási Bizottság elnökével beszélgettünk.Mióta él ez a hagyomány városunkban?
A verseny nagy múltra tekint vissza, 1993 óta minden évben megrendezik, különlegessége, hogy egy szabadon választott és egy határon túli magyar költő művével nevezhetnek a diákok.  Eddig csak a középiskolásoknak hirdették meg, de ettől az évtől kezdve már az általános iskolák felső tagozatosait is várják, várjuk szeretettel. A verseny megálmodója Molnár Ibolya tanárnő volt, aki 1993 és 2010 között szervezte és vezette a rendezvényt. Ebben az évben az iskola engem kért fel a megtisztelő elnöki teendők ellátására, mint volt munkatársat, kollegát, barátot, mert sajnos márciusban Molnár Ibolya örökre távozott körünkből. Az iránta érzett tisztelet, a rá való emlékezés, a barátságunk miatt vállaltam a felkérést.

Kik alkotják még a zsűrit?
A zsűriben az iskola irodalomtanárai mellett a felkészítőtanárok, alkalmanként színészek, versmondók vesznek részt. Az elnök kiválasztásakor Molnár tanárnő mindig arra törekedett, hogy az irodalommal kapcsolatban álló ismert személy legyen, így közelebb hozva a tanulókhoz a művészetet. Egy ilyen alkalommal találkoztam személyesen Kányádi Sándor költővel és Bubik István színművésszel is. Büszke vagyok rá, hogy idén én kaphattam ezt a megtisztelő szerepet.

A hagyomány az elkövetkezendő években is folytatódik?
Természetesen az iskola folytatja a hagyományt, én pedig javaslom, hogy jövő évtől kezdve nevezzük a rendezvényt Hatágú síp Molnár Ibolya Határon Túli Szavalóversenynek.

A versenyt április 11-én 15 órakor, lapzártánkkor tartották, az eseményen készült képeket az Újpest-Káposztásmegyer Facebook-oldalon tekinthetik meg.

DV.Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye