Ajánlott videóKörkép -3- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9951412 alkalommal 6750647 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Kézzelfogható történelem


Wintermantel Zsolt polgármester is felkereste Marosi József különleges gyűjteményét, amely 37 ezer borotvacímkét számlál.Címkék:
Wintermantel Zsolt
Marosi József alig több mint másfél éve költözött (végleg) Újpestre. A városhoz persze már jóval korábbi szálak kötik, hisz úszóként sokáig az Újpesti Dózsa igazolt versenyzője volt. Előtte, még 1954-ben megnyert egy Felszabadulási Emlékversenyt, ahol a díj egy borotvakészlet volt. 14 éves volt akkor. Használni még nem tudta, így csak gyönyörködött benne. Aztán már nem volt megállás.

Káposztásmegyeren, egy gyönyörűen berendezett lakótelepi lakás egyik szobájában kapott helyet végül az azóta több tízezresre bővült kollekció, amely mára már korántsem csak borotvákat tartalmaz, hanem mindent, ami a borotválkozás kultúrájához, vagy a borbélymesterséghez tartozik. Van itt – országok szerint osztályozott – borotvakészülék, penge, borotvakés, készletek, fenők és élezők, I. világháborús borotvatartó doboz, amelyet a szibériai rabság idején kézi faragással díszített a tulajdonosa, de még néhány eredeti cégér és tábla is.

A több mint 37 ezer borotvacímkét tartalmazó gyűjtemény mellett Marosi úr korabeli reklámokat, prospektusokat, és kivágott újsághirdetéseket is őriz. Ez utóbbiak közül akad egy, amely nemcsak a kora miatt érdekes, de magyarázatot ad József különleges vonzalmára is: a dédapja által alapított vaskereskedés hirdetése az 1800-as évekből, amelyen jól látható helyen szerepelnek borotvák, hajnyíró „gépek”, és „önborotvák” is.

A magánmúzeumot Marosi úr meghívására a polgármester is felkereste. „Sok mindenre számítottam, de erre nem. Egyedülálló értéket őriznek ezek a tárlók. Lenyűgöző figyelemmel és törődéssel, hihetetlen szakértelemmel és szeretettel jött létre ez a gyűjtemény, de leginkább az egész helységet a tárgyakon keresztül belengő, kézzelfogható történelem, a mögötte megbújó ezernyi személyes történet és titok teszi igazán lebilincselővé” – mesélte Wintermantel Zsolt.Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye