Ajánlott videóKörkép -3- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9948770 alkalommal 6748535 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Béremelések és beruházások éve Újpesten

„Újpest gazdálkodása szilárd lábakon áll”


Múlt héten fogadta el a képviselő-testület az idei költségvetést. A gazdasági ügyekért felelős alpolgármestert, dr. Molnár Szabolcsot kérdeztük Újpest gazdálkodásáról.Címkék:
Hajrá Újpest
Piac
Wintermantel Zsolt
– Milyen gazdasági szempontok határozták meg az idei költségvetés kialakítását?

– Az elmúlt években stabilizálódott Magyarország pénzügyi helyzete, a nemzetgazdaság folyamatos és fenntartható növekedési pályára állt. Ennek a javulásnak a jótékony hatásait az önkormányzatok is tapasztalják. A gazdasági növekedéssel párhuzamosan a bevételeink pontosan folynak be, jobban tervezhetők. A költségvetés tervezése során a kiegyensúlyozott, költségtakarékos és fejlődésorientált gazdálkodást tartottuk szem előtt. A javuló gazdasági mutatók mellett mind a gazdaságban, mind a közszférában jelentős mértékű jövedelememelkedés indult meg, mely egyrészről örömteli, másrészről az önkormányzatnak mindezek fedezetét is elő kell teremtenie.

– Mekkora terhet rónak ezek a kifizetések a városi költségvetésre?

– Megvan rájuk a fedezet, Újpest gazdálkodása szilárd lábakon áll, nincs adóssága az önkormányzatnak, s nem is tervezzük hitel felvételét. Az idei összevont költségvetést a finanszírozási kiadásokkal együtt 18,7 milliárd forintos kiadási és bevételi főösszeggel terveztük. Ebben az évben összesen 2,3 milliárd forint működési többlettel számolunk, amit beruházásokra kívánunk fordítani.

– Milyen beruházásokra jut ebből a pénzből?

– A legnagyobb beruházásunk az új vásárcsarnok és kulturális központ megépítése, valamint ehhez kapcsolódóan a Szent István tér rehabilitációja. Jelentős forrásokat szánunk járdák, utak, közművek, parkok és játszóterek építésére, ivókutak kialakítására és térfigyelő kamerák telepítésére is. Kiemelném a Kunhalom utcai rendelő mögött található játszótér rendbetételét, valamint egy új kerékpárút létesítését, melynek munkálatai átnyúlnak majd a következő esztendőre is. A Szilágyi utcában multifunkcionális sportlétesítmény kialakítását tervezzük, s ugyancsak sportcélokra használjuk majd azt a Tábor utcai ingatlanrészt is, amelynek megvásárlásáról tizenöt évnyi tárgyalás után most sikerült megállapodnia az önkormányzatnak a General Electrickel.

Csernus János


Újpest megszerezte a Tábor utcai sportpályát

„Hosszú évek gyürkőzése után végre miénk a General Electric sportpályája a Tábor utcában” – adta hírül Facebook-oldalán Újpest polgármestere. Wintermantel Zsolt ezt írta: „Pár éve, az államtól átvett Szilágyi úti atlétikapálya és tornacsarnok, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő egykori Duna Cipő-pálya, illetve a most megszerzett terület összességében jelentős sportfejlesztések helyszíne lesz az elkövetkezendő pár évben. Hajrá, Újpest!”


Béremelések a közszférában

Újpesten 1700 fő dolgozik az önkormányzatnál és intézményeinél. Ez év elejétől a minimálbér 111 ezerről 127 500 forintra, a garantált bérminimum 129 ezerről 161 ezer forintra emelkedett. A szociális területen a korábbi ágazati pótlékot és kiegészítő pótlékot január 1-jétől szociális ágazati összevont pótlékként kapják meg a munkavállalók. A felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelők és az óvodákban dolgozó pedagógusok bére szeptembertől 10 százalékkal emelkedik. Nő a jövedelmük azoknak a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítőknek is, akik nem rendelkeznek pedagógus szakképzettséggel. Emellett az önkormányzat saját forrásból bérfejlesztést hajt végre a nevelést és oktatást nem közvetlenül segítő óvodai alkalmazottaknál is. Márciustól magasabb illetményt kapnak a polgármesteri hivatal köztisztviselői, amit a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében további növekmény egészít ki.Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye