Szavazás
Újpesten ősszel sem áll meg az élet. Melyik közelgő programon szeretnél részt venni?
A Káposztásmegyeri Sport-és Egészségnap, Futó és Kerékpáros Fesztiválon szeptember 23-án
A Szüreti Mulatságon szeptember 23-án
Az Őszi Sportparti szeptember 30-án
Ha lehet, mindegyiken
Még nem döntöttem el

Ajánlott videó...Ahogy történt (2017.09.15.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Helytörténeti Értesítő


Újpesti Helytörténeti Értesítő

Az összes Helytörténei Értesítő...

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9098073 alkalommal 6128495 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Roma nők a rendvédelemben


Kifejezetten roma lányokat célzó rendvédelmi kampányt indít az Európai Roma Rendvédelmi Intézet az Országos Rendőr-főkapitányság és a Holland Nagykövetség támogatásával. A szeptember 30-i nyitórendezvénynek az újpesti Rácz Gyöngyi Roma Közösségi Ház adott otthont, ahol nemcsak magát a programot ismertették, hanem olyan nők is bemutatkoztak, akik jóval a program meghirdetése előtt léptek rendvédelmi pályára.Elsőként Lyske van der Werf, a Holland Nagykövetség másodtitkára magyarul köszöntötte a résztvevőket. Azt mondta, fontos, hogy a roma lányok-nők megismerkedhessenek a rendvédelmi pályával, kedvet kapjanak hozzá. A kitartás eredményét jól mutatja személyes példája. Lyske van der Werf kis faluban nőt fel, a gimnáziumba naponta negyven kilométert kerékpározott, majd egyetemet végzett. Hitte, hogy elérheti, amit szeret, erre buzdít másokat is. Szerinte nem az a fontos, amit mások gondolnak rólunk.

Makula György r. alezredes, az Európai Roma Rendvédelmi intézet vezetője azt mondta, kampányuk, programjuk üzenet a fiataloknak. A rendőrség kötelékében ugyanis szép számmal találhatóak roma származású kollégák, végzettségük, tudásuk, szakmai tapasztalatuk ugyanolyan fontos. Sőt, a rendőri pálya kitörési lehetőséget jelent, az identitással, hagyományokkal is jól összeegyeztethető, van, aki egyedülálló szülőként, két gyermekkel látja el ezt a hivatást.

A program ismertetőjét követően három, az ország különböző pontjain szolgáló roma származású rendvédelmi dolgozó mutatkozott be. Valamennyien ilyen pályára készültek, mindannyian azt mondják, hogy származásuk semmiféle hátrányt nem jelent, sőt, az a közösség sem nézte-nézi rossz szemmel az egyenruhát, ahol fölnőttek. Marton Éva r. százados például a harcművészetekben jártas, Hársi Katalin r. főtörzsőrmester kitartásának köszönhetően került erre a pályára, Bogdán Mónika szociálpedagógiai végzettségű közalkalmazott pedig átképezte magát, hogy eddigi tapasztalatát a rendőrség kötelékében hasznosíthassa. 

Kampány és toborzás
A kampány keretében a következő hónapokban cigány származású rendőr hölgyek találkoznak majd roma fiatalokkal. Emellett a részvételükkel készült plakátok, valamint kisfilmek várhatóan több helyen felbukkannak majd az interneten, valamint népszerű közösségi és videomegosztó oldalakon. A rendvédelmi hivatások iránt érdeklődők a www.sokszinurendvedelem.hu oldalon találnak több információt. Eközben a Készenléti Rendőrség is folyamatosan toboroz, a Határvadász programról a police.hu-n olvashatnak bővebben.

Fontos feladat
A kezdeményezés szeretné megváltoztatni azt az általánosító vélekedést, amely a romák vonatkozásában automatikusan kizárja a rendvédelmi hivatások gyakorlását és minél szélesebb körben kommunikálni, hogy számos cigány származású ember vesz részt a rendvédelemben.

Újpesten már volt népszerűsítő program
Roma Rendészeti Club néven Újpesten már volt a rendőri pályát népszerűsítő program, amely különböző előadások és közös tevékenységek keretén belül az iskolás roma és nem roma fiatalok figyelmét igyekezett a rendőri hivatás felé fordítani. Ebben a kampányban Oláh Gergő is részt vett. A fiatal énekes akkor nem csupán énekhangját mutatta meg Újpesten, hanem azt is elmondta, hogy vágyaink eléréséhez kitartás, szorgalom kell, amihez nem hiányozhat a tenni akarás. Ő maga pont azt szereti, hogy szorgalommal és kitartással érhette el célját – mondta akkor.

Kép és szöveg: M. Orbán AndrásKiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó BabákKapcsolatok