Ajánlott videóNői szakasz (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9951400 alkalommal 6750640 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Lóvasúttól a villamosig


A lóvasutat és a(z újpesti) kötöttpályás közlekedés fejlődését mutatja be a Közlekedési Múzeum és a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény két hétig látható, közös kiállítása a Városháza pincéjében. A tárlatot Wintermantel Zsolt polgármester és Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója nyitotta meg.Címkék:
Wintermantel Zsolt
A kiállítás a kötöttpályás közlekedés másfél évszázadát mutatja be, amelyben Újpestnek is jelentős szerepe van. Erre Wintermantel Zsolt polgármester utalt, amikor azt mondta, akármilyen fejlődést vagy kezdeményezést nézünk, Újpestet az elsők között találjuk. A mai Kálvin tér és Újpest között kiépített lóvasút a világon a nyolcadikként nyílt meg egészen pontosan másfél évszázaddal ezelőtt.

1896-tól, százhúsz évvel ezelőttől szállított először utasokat először villamos, a BUR-vasútként ismert egykori cég égisze alatt. Pontosan attól az évtől, amikor a közlekedési Múzeum második világháborúban lebombázott épületét is emelték. Erről már Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója beszélt.

Szerinte a város és az akkor önálló Újpest fejlődését nagyon jól lekövette a kötöttpályás közlekedés fejlődése. Az elmúlt, óval több, mint évszázados időszakot bemutató tárlatot eddig ki nem állított járattáblák, villamosjegyek teszik teljessé.
A főigazgató beszélt arról is, hogy Budapest villamoshálózata - amin nem csak személyszállítás volt akkoriban - nem csak az akkori ugrásszerű városfejlődést követte, hanem még a hetvenes évek csonkításai után is az egyik legkiterjedtebb és leghosszabb maradt. Fejlesztése ma sem áll meg, jó példája ennek a Görgey út felújítása, ami versenyképessé tette a villamosközlekedést.

A kiállítás október másodikáig hétfő kivételével 10 és 18 óra között tekinthető meg.

M. Orbán A.
Fotó: Várai Mihály
 Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye